DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a luat măsurile ca și cum n-ar avea copii

bzi.ro
cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că soluţia privind amânarea participării elevilor bolnavi la examenul de Bacalaureat aparţine preşedintelui Iohannis, luată fără să ţină cont de emoţiile celorlalţi copii, care, deşi sănătoşi, ar putea fi bulversaţi de măsurile privind termoscanarea.

Citește și: Ion Cristoiu decriptează războiul din interiorul PNL: Gruparea Ludovic Orban vs. Gruparea Rareş Bogdan

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Între 22-25 iunie 2020, se va desfăşura potrivit calendarului tradiţional, Bacalaureatul 2020. Pe seama importanţei Bacalaureatului în viaţa unui elev, dar şi în viaţa părinţilor acestuia, n-are rost să fac adnotări. Diploma deschide drumul către facultate. Pentru cei care nu dau la facultate, ea înlesneşte ocuparea, fie şi temporară doar, a anumitor slujbe. Nu în ultimul rînd Bacalaureatul are semnificaţia unui examen de maturitate. Nu întâmplător, pe vremuri el se numea de Maturitate. Odată cu obţinerea diplomei tânărul lasă în urmă adolescenţa, fie şi din punct de vedere intelectual.

Această importanţă a Bacalaureatului a făcut ca perioada de desfăşurare să primească note aparte nu numai în România, dar şi în toate ţările europene. Atenţia opiniei publice e concentrată asupra participării, a rezultatelor, a subiectelor date. Bacalaureatul e un eveniment şi în viaţa familiilor care au copii supuşi examenului.

A trece sau nu examenul de Bacalaureat e pentru mulţi elevi şi pentru părinţii acestora o chestiune de o importanţă deosebită.

Sunt toate acestea adevăruri care au făcut ca unii să se întrebe dacă examenul de Bacalaureat nu e cumva lipsit de elocvenţă în ce priveşte aprecierea cunoştinţelor dobândite. Alături de ce ai învăţat în anii de liceu intră în joc pentru a obţine un rezultat bun şi factori fără nici o legătură cu pregătirea profesională. Emoţiile în primul rînd, dar şi adevărul că nici un examen din lume, desfăşurat timp de două-trei zile, n-are puterea de a verifica dacă eşti sau nu pregătit pentru viaţă.

Semnificaţia aparte a Bacalaureatului a provocat în opinia noastră publică o amplă dezbatere în legătură cu desfăşurarea acestui examen în condiţiile impuse de protecţia împotriva Coronavirus. Masca obligatorie, balamucul distanţării fizice, termoscanarea creează multor elevi o stare aparte. Adăugată emoţiilor tipice unui examen de o asemenea importanţă în viaţa tânărului, această stare aparte sporeşte stresul până la proporţii care pun la îndoială condiţia Bacalaureatului de verificare a asimilării cunoştinţelor. Cei mai afectaţi de acest stres sunt – culmea! – tocmai elevii buni, silitori, ambiţioşi. Nu se pune problema că din cauza stresului ei ar putea să pice la Bacalaureat. Se pune problema, deosebit de importantă pentru un elev strălucit, de a obţine o notă cât mai bună.

Plecând de la această realitate, au fost şi părinţi, elevi, lideri de opinie, politicieni care au susţinut că în condiţiile impuse de starea de alertă Bacalaureatul riscă să distorsioneze grav aprecierea corectă a elevului prin examenul zis şi de maturitate. Petre Movilă, deputat al PMP, a depus în Parlament, pe data de 13 mai 2020, un proiect de lege prin care se propune anularea examenelor naţionale în caz de stare de urgenţă sau stare de alertă.

Potrivit proiectului, Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul ar urma să fie înlocuite cu mediile şi rezultatele obţinute de elevii clasei a VIII-a cu cele în clasele V-VIII, iar pentru absolvenţii clasei a XII, cu cele din clasele IX-XII.

În replică, au fost părinţi, elevi, politicieni, jurnalişti care s-au opus acestei variante. Chiar dacă în unele cazuri – Daniel Funeriu – reacţia mi s-a părut disproporţionată faţă de subiectul în discuţie (în definitiv se confruntau două poziţii, amândouă justificate prin grija faţă de elevi) totuşi nevoia de susţinere a Bacalaureatului a câştigat. În acel moment s-au pus două probleme importante în starea de spirit a elevului examinat:

Necesitatea purtării măştii şi necesitatea termoscanării.

Amândouă elementele se constituie într-o noutate stânjenitoare, care poate spori stresul elevului.

Masca a rămas mai departe obligatorie, deşi medicii spun că şi fără emoţii, accesoriul ăsta e greu suportabil.

Până la urmă s-a ajuns la un compromis în privinţa termoscanării. Şi anume elevii care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 să dea examen într-o sală separată. Să dea, totuşi, examen. A fost propunerea asociaţiilor de elevi şi a asociaţiilor de părinţi. Nu ştiu dacă Monica Anisie, nefericita ministră a Învăţămîntului, nefericită, pentru că e una dintre protejatele lui Ludovic Orban şi ca să te protejeze mandolinistul nostru chiar că trebuie să fi ajuns într-o situaţie nefericită, s-a dus la Cotroceni, la adunarea de colhoz convocată de Klaus Iohannis cu propunerea înaintată de elevi şi părinţi. Sigur e că după întâlnire, ca de obicei un exerciţiu de autoritate a lui Klaus Iohannis (tare-i mai place când miniştri vin să-i pupe poala surtucului, nici Ceauşescu nu avea o asemenea beatitudine!), în declaraţia de presă susţinută pe tonul unuia care ne-a mai acordat nişte libertăţi, drept pentru care ar trebui să-i mulţumim precum partidului pe vremuri, Klaus Iohannis a proclamat următoarea soluţie pentru ţinerea Bacalaureatului:

Cei care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 vor fi trimişi acasă pentru a da bacalaureatul în a doua sesiune, cea din august, consacrată tradiţional loazelor.

I s-a reproşat lui Klaus Iohannis că n-are copii. E un reproş incorect. Într-un interviu din septembrie 2014, candidatul de atunci Klaus Iohannis a recunoscut că vina pentru asta îi aparţine. Nu poţi reproşa cuiva un defect pe care i l-a lăsat Dumnezeu. I se poate reproşa însă lui Klaus Iohannis că gândeşte ca unul care n-are copii. Eu de exemplu n-am copil care trebuie să dea Bacalaureatul anul acesta. Da, dar pot gândi ca un părinte de copil. Cum adică? Un elev strălucit, care s-a pregătit zile şi nopţi pentru o notă bună la Bacalaureat, pică examenul (pentru că asta înseamnă neprezentarea) numai şi numai pentru că o chinezărie de aparat i-a găsit o temperatură de peste 37,3? Dar nu numai atât. Elevii străluciţi, elevii silitori vor avea emoţii nu în legătură cu subiectul tras la examen, ci în legătură cu examenul termoscanării. În cazul unui elev care decide să nu se prezinte la Bacalaureat lucrurile sunt limpezi. Îşi asumă conştient venirea în toamnă. La fel se întâmplă şi cu elevul care nu se poate prezenta pentru că e bolnav. Dar elevul care n-are nimic? Cum se va duce el până la intrare mort de emoţie la gândul că o simplă cifră îi va distruge destinul, pentru că amânarea pe toamnă înseamnă imposibilitatea de înscriere la facultate? Ni se va spune că termoscanarea e o operaţiune de ochii lumii, că nu s-a văzut până acum român respins de la intrarea în magazin pe motiv că aparatul a arătat peste 37,3. Dar chiar dacă nici un elev nu va fi trimis acasă pe motiv de temperatură rămâne crima, pentru că nu e altceva decât o crimă morală de a chinui un adolescent, de a-l face să aibă emoţii până la intrarea în şcoală. Emoţii împărtăşite şi de familie. S-a gândit o clipă Klaus Iohannis când a impus această măsură iresponsabilă, cinică, la ce înseamnă pentru un părinte să-şi vadă copilul trimis acasă de rezultatul unei chinezării?

Nu, nu s-a gîndit. Pentru aşa ceva trebuie să gândeşti ca şi cum ai avea copii”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.