Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu l-a mirosit pe Florin Cîțu: De ce l-a demis, de fapt, pe Alexandru Nazare de la Finanțe

Ion Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că revocarea ministrului liberal al Finanţelor, Alexandru Nazare, este o nouă lovitură dată democraţiei prin care s-a urmărit scoaterea lui Ludovic Orban din cursa pentru şefia PNL şi instalarea cu orice preţ a lui Florin Cîţu la cârma partidului.

“Sunt două aspecte ale acestei probleme. Primul, foarte important şi neglijat de presă şi de clasa politică, şi anume că este o nouă lovitură dată democraţiei. Din 2005, de când a venit Traian Băsescu şi apoi a continuat Klaus Iohannis, asistăm la o transformare a formelor democratice într-o formă fără fond. Klaus Iohannis lucrează cu miniştrii încălcând grav Constituţia. Este un lucru foarte periculos în România. Se încalcă, nu se întâmplă nimic şi devin lucruri normale”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu a reamintit că primul derapaj grav a avut loc odată cu revocarea lui Vlad Voiculescu (USRPLUS) de la conducerea Ministerului Sănătăţii, arătând că şi înlăturarea acestuia, ca şi în cazul lui Alexandru Nazare, s-a făcut fără o decizie statutară luată în partidul care l-a promovat în Guvern.

“Prima dată derapajul a fost în cazul lui Vlad Voiculescu. De ce? Democraţia înseamnă că partidele mici sau mari participă la alegeri. În timpul campaniei electorale, ele promit alegătorilor că dacă le dau votul vor face şi vor drege. În momentul în care ajung la guvernare, făgăduielile electorale se transpun în practică prin miniştrii desemnaţi de partid în guvern şi sprijin parlamentar (...) Miniştrii răspund în faţa partidului (...) Vlad Voiculescu a fost desemnat de USRPLUS, iar Alexandru Nazare de PNL. (...) În consecinţă, premierul, indiferent cine o fi el, se duce în faţa Biroului Politic al partidului şi spune că e nemulţumit şi propune revocarea şi supune votului. Nu preşedintelui de partid, ci forului statutar care l-a propus. Dacă acceptă revocarea, numesc şi pe cineva în locul lor”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că decizia revocării lui Alexandru Nazare a fost făcută cu aprobarea preşedintelui Iohannis, fiind o mişcare cu caracter abuziv-ostentativ.

“Democraţia înseamnă democraţie de partid, înseamnă partide (...) Dacă nu facem aşa, nu are niciun rost să mai facem alegeri. Nu Florin Cîţu şi-a permis, preşedintele Iohannis, ca şi la Vlad Voiculescu. Preşedintele României a aprobat asta în 10 minute. Esenţa acestei mişcări nu o putem înţelege decât de la caracterul abuziv-ostentativ. Dacă la Vlad Voiculescu a mai fost o pregătire a opiniei publice, deodată ne-am trezit la Nazare, la ora 10.30, dimineaţă, pe surse, că el va fi revocat, la 11.00 s-a confirmat şi la 16.00 era gata. Fără nicio explicaţie, fără ca premierul să se ducă la PNL, poate chiar la şedinţa de coaliţie”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că scopul acestei mişcări a fost o demonstraţie de forţă care să le arate susţinătorilor lui Ludovic Orban în cursa pentru şefia PNL că au ales tabăra greşită, ceea ce pentru liderul PNL este similar cu ieşirea din competiţie.

“Scopul a fost o demonstraţie de forţă. Exerciţiul bocancului dat în gură lui Orban, aşa cum s-a întâmplat cu USRPLUS. E aproape asemănătoare mişcarea. Atunci s-a făcut dinadins abuziv pentru că s-a calculat şi s-a spus că cei de la USRPLUS au două posibilităţi: să iasă (...) de la guvernare sau să rămână. Şi ce credeţi? Rămân. Şi au rămas. Dincoace, s-a făcut un exerciţiu cu Orban. Ce face Ludovic Orban prin această sfidare, făţişă, dinadins. Au fost două posibilităţi. Orban face ce a făcut acum, nimic, sau să convoace conducerea partidului să-i retragă sprijinul politic premierului. Şi-atunci, el ştiindu-l, că au profilul lui Orban, aşa a reacţionat. În acest moment, Orban poate să se ducă să se culce”, a susţinut publicistul.

“Preşedintele are nevoie de Cîţu să-i ia locul la preşedinţia PNL până termină mandatul”

Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis vrea să-l răstoarne pe Ludovic Orban, care oricum a pierdut totul în cursa pentru şefia PNL, dar care mai speră încă să se întoarcă în genunchi şi să fie iertat.

“Preşedintele Iohannis vrea să-l răstoarne pe Orban. Cîţu este întâmplător candidat la şefia PNL. Preşedintele are nevoie de Cîţu să-i ia locul la preşedinţia PNL până termină mandatul (...) Care a fost demonstraţia de forţă: Bă, proştilor, de ce rămâneţi cu Orban, că, uite, a venit Cîţu şi l-a mâncat, duceţi-vă la cel puternic. Deci, la ora actuală, Orban a pierdut totul (...) Orban ar trebui să renunţe la cursa pentru şefia PNL pentru că oricum îl scot (...) Ludovic Orban mai speră că se poate întoarce în genunchi. Ce nu ştie el e că nu se poate întoarce. El mai speră că cel de la Cotroceni va spune: bine, mă, hai... ca sultanul. Dar, nu. Aceste alegeri nu sunt alegerile lui Cîţu, sunt răsturnarea lui Ludovic Orban de către Klaus Iohannis”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că, dacă Ludovic Orban nu se va retrage de bună voie, se va repeta scenariul unui alt liberal, Iulian Dumitrescu, al cărui apropiat a fost înhăţat de DNA.

“Se va arunca în joc totul. Nazare, acum e începutul. O să vedeţi. Vă spun de pe acum cum va fi dacă Orban nu vrea să se retragă. Un apropiat al dlui Orban va fi înhăţat de DNA pentru o afacere. După ce va fi înhăţat, în presa lor o să apară stenograme de unde rezultă că ăla a stat de vorbă cu Ludovic Orban. Nu atât de tare încât să fie înhăţat şi Orban. Ba chiar Orban va fi chemat ca martor. De data aceasta va fi scenariul Iulian Dumitrescu. Se face tărăboi, începe manipularea, dar de fapt x e prieten cu Orban şi se spune că...DNA nu va merge pe ideea de Orban, dar în referat de arestare a lui ăla vor apare stenograme, ca şi la Dumitrescu (...) Deci concluzia este aceasta. Se va face şi dacă se dărâmă ţara. Orban nu câştigă, nu are cum, gata”, a conchis publicistul.

Topul Săptămânii

În Topul Săptămânii, realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de preşedintele PNL, Ludovic Orban, iar locul 5 de prof.univ.dr. Florin Stănică, prorector la USAMV Bucureşti, specialist în horticultură.

Locul 5- Prof.univ.dr. Florin Stănică, prorector USAMV Bucureşti

“Este specialist în pomicultură. Vom avea un interviu, sâmbătă, 10 iulie, de la ora 20.00, pe Aleph News. Este un interviu trist pentru că veţi vedea dezastrul pomiculturii din România. E trist ceea ce spune el pentru că, de exemplu, noi importăm mere din Polonia şi eram cei mai buni la prun. Noi nu avem niciun produs la ora actuală. El a fost nu demult la congresul zmeurei. Este omul care a introdus kiwi în România. E doctor în kiwi.”

Locul 4 – Renate Weber, Avocatul Poporului

„A revenit în funcţia de Avocat al Poporului. Am pus-o pe locul 4 pentru că ea are o mare problemă. S-a întors şi maşinăria e cu ochii pe ea, la prima decizie a ei de a trimite ceva la CCR. Pe de o parte nu trebuie să lase impresia că se răzbună, iar pe de altă parte să nu fie suspectată că s-a speriat şi nu mai face nimic.”

Locul 3- Dacian Cioloş, copreşedinte, europarlamentar USRPLUS

„A scris pe Facebook că se suspendă PNRR-ul Ungariei. El a făcut dinadins. Comisia nu poate suspenda acest plan. Niciun moment nu s-a pus problema ca PNRR să fie dependent de problema statului de drept. Banii ăştia sunt pentru ieşirea din pandemie”.

Locul 2- Klaus Iohannis, preşedintele României

„A organizat brusc aceste consultări pe proiectul România Educată. El are acest proiect de 6 ani. Cred că îl vâra în sertar şi venea un consilier şi îi spunea: dle preşedinte, ar trebui să mai scoatem şi noi. Este groaznic, nu a făcut nicio vizită în şcoli. Trebuia să aibă întâlniri la Cotroceni cu învăţătorii. Nu a făcut nimic. S-a trezit acum, hai să facem repede. Şi e vorba de un memorandum pe care îl aprobă guvernul că va face legi. Deci nimic..

Locul 1- Ludovic Orban, preşedintele PNL

„A dat o lovitură, şi nu rea, şi anume ca PNL să fie partid conservator. Teoretic, a fost o lovitură, ceilalţi nu au răspuns, dar el nu a înţeles, ce spuneam şi mai înainte, că bătălia aceasta care se duce cu Klaus Iohannis, nu se duce pe bune. Pe bune, el câştigă, da. Bătălia e maşinăria şi el. La maşinărie e complicat. Pe bune, ar câştiga. Tocmai asta explică chestia cu Nazare. Iohannis ştie că el câştigă şi atunci încearcă să-l scoată din joc, şi va reuşi, cu alte mijloace decât cele ale alegerilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.