Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, virulent după moartea Regelui Mihai: 'O legendă de tot hazul. Interviurile sunt nule. Un simbol al Victimei, al Mioriței care behăie la Istorie'

cristoiu

România este îndurerată după anunţul decesului ultimului Rege care mai era în viaţă de pe timpul celui de-al doilea Război Mondial. Jurnalistul Ion Cristoiu vine cu o altă perspectivă după această veste cruntă. Cristoiu spune că Majestatea sa a fost o personalitate complexă și contradictorie, dar că nu a fost niciodată judecat drept. Regele ar fi fost mereu o victimă, crede Cristoiu.

Citește și: După decesul Regelui Mihai, Gabriela Firea pregătește o schimbare majoră! Anunțul făcut în urmă cu câteva momente

"Voind odată să pun o picătură de lămîie într-o emisiune grețos de dulce despre Regele Mihai, am zis, glumind, că Majestatea sa ar merita nu numai interesul, dar și admirația noastră, pentru că l-a cunoscut pe Mareșalul Antonescu. N-am zis, ca să nu rănesc monarhismul celor din platou, că l-a și închis în cămara de timbre a lui taică-său. Am zis doar că Regele Mihai, ajutat și de Dumnezeu, a supraviețuit fizic tuturor marilor personalități ale istoriei noastre și ale Istoriei europene, pe care le-a cunoscut", scrie Cristoiu pe propriul blog.

Citește și: O imensă lovitură pentru Familia Regală! Ce ar urma să PIARDĂ aceasta, după decesul Regelui Mihai

Mai mult, jurnalistul critică şi ieşirile publice ale fostului Suveran şi scoate la iveală mai multe moente istorice extrem de importante ale României, dar şi ale Regelui. "Toate interviurile date de Regele Mihai după 1947 sînt lipsite de orice relevanță ca document istoric. De la întrebările care nu sînt întrebări, ci niște trîntiri cu capul în țărînă, urmate de o tîrîre în coate și genunchi pentru a pupa papucul interlocutorului, pînă la răspunsuri care nu sînt răspunsuri, ci niște ridicări maiestuoase din umeri, interviurile, chiar și cele de o carte, date de Rege sînt din punct de vedere documentar nule. Pentru a afla adevărul despre Audiența Mareșalului din 23 august 1944, am citit cu creionul în mînă toate referirile Majestății sale la acest moment. Nu mi-a fost de nici un folos. Regele, unul dintre cei trei participanți la acest moment istoric, își schimbă radical mărturiile asupra unor fapte exacte, de la o perioadă istorică la alta, în funcție de interesele sale politice. După 1990, de exemplu, în climatul favorabil Mareșalului Antonescu, Regele nu mai e, ca în interviurile anterioare, dușman al lui Ion Antonescu, pe care-l prezintă la audiență într-o lumină caldă. Cînd climatul se schimbă, și varianta în piatră a Mareșalului e spartă cu ciocanul bolșevic, Regele are din nou o părere proastă despre cel cu care a condus România în anii Războiului Sfînt:, spune Cristoiu.

Citeşte şi: Precizări de la Guvern, după ȘEDINȚA URGENTĂ de marți seara, pe tema funeraliilor Regelui Mihai

Ion Cristoiu îl consideră pe Regele Mihai unul dintre cei mai privilegiați martori ai Istoriei românești şi se miră de inexistenţa unui jurnal al Majestăţii Sale. "Din nefericire, pînă acum n-am beneficiat de fructele unei asemenea ipostaze. De aceea nu pot decît să deplîng faptul că pînă acum în spațiul public n-a circulat nici măcar un zvon despre vreun jurnal ținut în secret de Rege, despre vreun manuscris pus la păstrare pentru a fi publicat doar după moarte sau despre vreun interviu veritabil, sincer, dureros de sincer, cu Majestatea Sa. Ar putea exista un asemenea document? Ar putea", crede Cristoiu care spune că Regele a fost mereu o victimă şi îl ironizează pe acesta.

Citeşte şi: ZECI DE VICTIME, în Germania, în urma unei tamponări între două trenuri / FOTO

"Un simbol nu al personalității făuritoare de Istorie, ci un simbol al Victimei, al Mioriței care behăie la Istorie. Regele Mihai n-a fost judecat niciodată pînă acum în chip științific ca personaj istoric, cum s-a întîmplat și se întîmplă cu toate marile personalități din trecutul nostru, toate supuse judecății critice, indispensabile în fixarea unui loc și a unui rol, ci doar ca Victimă a cuiva sau a ceva. El a fost rînd pe rînd simbolul Victimei lui Antonescu, a lui Stalin, a lui Ion Iliescu, și în fine a propriei familii. Nici o carte dintre cele dedicate lui Mihai I nu e scrisă altfel decît cu mînie și cu lacrimi. Cu mînie față de cei care l-au oprimat pe bietul Rege. Cu lacrimi față de destinul tragic al Regelui.

O legendă de tot hazul e şi cea care explică acceptarea Abdicării prin şantajul cu uciderea a o mie de studenţi, legendă spulberată chiar şi fără a cere dovada c-a fost un şantaj.

Pînă cînd Regele Mihai va ajunge la Judecata Istoriei, nu pot să nu remarc, amuzat și nu uimit, pentru că mă așteptam la așa ceva, declanșarea de către veste morții a Concursului național de jelit și de supraevaluare a celui dispărut potrivi învățăturii Despre morți mai mult decît bine. Pentru români, gestionarea evenimentului care e moartea Regelui va fi un nou examen căzut la ceea ce Occidentul luminat numește păstrarea măsurii în exprimarea publică a unei trăiri, chiar și cînd aceasta e de telenovelă", a încheiat Cristoiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.