Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Mineriada

iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Calitatea de învinuit i-a fost comunicată miercuri dimineața când s-a prezentat la Parchet.

Fostul șef de stat mai este acuzat de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei.

UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat pentru Mediafax că nu are la cine să aibă speranţe legat de începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pentru că sunt aceiaşi procurori, dar are credinţa că dosarul trebuie finalizat, cu sau fără ei.

N-am la cine să am speranţe, sunt aceiaşi procurori. N-au avut încotro şi au redeschis dosarul din cauza deciziei CEDO. Dar am credinţa că într-o zi (dosarul Mineriadei, n.red.) trebuie finalizat, cu sau fără ei. E obligaţia statului român, a declarat Teodor Mărieş.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat că prin ”ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară”.

Instanța Supremă a decis să redeschidă acest dosar în martie. Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie.

Bilanțul oficial al morților este de 100 și al răniților de 1.300 de răniți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.