Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ionel Dancă critică plafonarea prețurilor la gaze: OUG privind prețurile la energie este o nouă OUG 114 pentru economia românească

Guvern
ionel danca
Deputatul Ionel Dancă critică pe pagina sa de socializare plafonarea prețurilor la gaze despre care spună va crește dependența față de gazul rusesc.
„În plin război al Rusiei la granițele României, Guvernul PSD-PNL face România prizoniera Rusiei și crește dependența țării noastre de gazele rusești.
OUG privind prețurile la energie este o nouă OUG 114 pentru economia românească: plafonează prețurile la un nivel foarte ridicat pentru populație și companii, omoară investițiile în sectorul energetic, crește importurile de gaze de la ruși și stimulează exporturile paralele de gaze naturale.
Pe scurt, măsurile propuse de Guvernul PSD-PNL sunt un dezastru pentru independența și siguranța energetică a României din care câștigă doar Rusia!
1. Plafonarea PSD-PNL a prețurilor la energia electrică și gaze naturale este praf în ochi din nou pentru consumatorii români pentru că nivelul la care se face plafonarea este foarte ridicat iar limitele de consum sunt derizorii.
Majoritatea consumatorilor de energie electrică au un consum mai mare de 100 KWh și nu vor beneficia de plafonarea prețului la 0,68 lei/KWh. Pentru cei cu un consum cuprins între 100 KWh și 300 KWh, plafonarea la 0,8 lei/KWh înseamnă o nouă creștere a prețurilor determinată direct de Guvern. Iar pentru cei cu un consum mai mare de 300 KWh nu se știe nimic despre prețul lor.
Noua formulă de plafonare a prețurilor la energie propusă de PSD - PNL este pur și simplu o bătaie de joc și nu va ajuta consumatorii români.
2. Plafonarea prețurilor la producătorii de gaze naturale la 30 Euro/MWh și suprataxarea profiturilor din sectorul energetic cu 80% omoară investițiile în producția de gaze și energie electrică exact când avem cea mai mare nevoie pentru creșterea capacităților de producție internă astfel încât să reducem dependența de importurile rusești.
Cu plafonarea prețurilor la producători și suprataxarea companiilor din energie, ne întoarcem exact de unde am plecat cu OUG 114 de pe vremea lui Dragnea și Vâlcov care a blocat investițiile din sectorul energetic și a făcut România vulnerabilă la creșterea prețurilor la energie din ultima perioadă.
3. În același timp, plafonarea prețurilor la producătorii de gaze naturale la un nivel de trei ori mai mic decât pe piața europeană va reduce producția internă și va crește importurile de gaze naturale din Rusia, mult mai scumpe. România o ia din nou pe contra-sens când toată Europa încearcă să stimuleze producția internă și diversificarea esurselor de energie pentru a reduce dependența de Rusia.
4. România este la a treia încercare de plafonare a prețurilor la producători. Din păcate, cu aceleași efecte. Suntem în plin paradox al legilor lui Murphy: de ce să crezi că făcând același lucru în mod repetat vei obține un rezultat diferit?!
Prima încercare a fost OUG 114 a Guvernului PSD din 2018, a urmat așa-numitul Gas Release Program aplicat de ministrul Energie Virgil Popescu, cu o plafonare a prețurilor pentru 40% din producția internă de gaze naturale. Acum avem o nouă încercare a Guvernului PSD-PNL exact în același mod din OUG 114. Efectele au fost aceleași: producția de energie a scăzut iar prețurile au crescut la consumatorii finali.
5. Cine câștigă din noua OUG a Guvernului PSD-PNL? Statul român și Rusia! Guvernul continuă să încaseze venituri extraordinare din taxele și profiturile nesimțite ale companiilor de stat din energie. Iar reducerea producției interne de gaze naturale va crește importurile din Rusia și, în același timp, furnizorii vor cumpăra producția locală de gaze naturale la un preț plafonat și o vor exporta la prețul mai mare din piață în alte state europene.
Soluția este mult mai simplă și mai puțin distructiva în piața de energie, reducerea taxelor și compensarea prețurilor la un nivel rezonabil, așa cum am propus deja prin proiectul de Lege pe care l-am inițiat împreună cu colegii parlamentari din Forța Dreptei.” a postat Ionel Dancă pe pagina sa de socializare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.