Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ionuţ Stroe continuă 'războiul' cu Adrian Câciu: Haideţi să nu confundăm angajaţii de la stat cu bugetul statului!

captura Facebook
Ionut Stroe

Deputatul liberal Ionuţ Stroe a continuat marţi disputa cu ministrul social-democrat al Finanţelor Adrian Câciu pe tema raporturilor dintre stat şi mediul privat, afirmând că angajaţii de la stat nu trebuie confundaţi cu bugetul statului şi că mediul privat nu trebuie să fie considerat dator statului, ci că statul este cel care ”trebuie să livreze, din taxele colectate de la mediul privat şi de la angajaţi, sevicii de calitate, fără niciun fel de risipă publică”, anunță news.ro.

El a declarat la Digi FM că un principiu, extrem de simplu, care se predă în primul an la o Facultate de Economie, Administrarea Afaerilor, chiar şi Administraţie Publică, spune că sistemul privat susţine economia unei ţări, iar economia acestei ţări, prin impozitele şi taxarea muncii, pe care o asigură, generează plus valoare la bugetul de stat şi că, ”bineînţeles, trebuie să înţelegem cu toţii că de acolo vin bani”.

”Din păcate, în ultimul timp au existat la nivel public foarte multe dezbateri, ca să zic aşa, pentru că nimeni nu ne-a obligat să vorbim despre supra taxare, despre impozit progresiv, despre sistemul public de plăţi sau salarizare, de cât contribuie cel de stat sau cel din zona de stat. Acuma, nimeni nu-şi propune să facă o discriminare între angajaţii de la stat sau cei din zona publică. Dar, să ştiţi, a devenit cumva o modă şi există un risc să uităm de unde plecăm”, a explicat Stroe.

În opinia sa, aceste discuţii permanente despre reaşezarea taxării sau impozitelor provoacă mult stres companiilor din sistemului privat, de la cei mai mici până la cei mai marii.

”Ei sunt cei care contribuie, ei sunt cei care, prin taxarea muncii lor, prin impozitarea activităţilor economice, asigură bugetul de stat. O notă foarte importantă. Când vorbim de aceste contribuţii, şi ministrul se referea la contribuţiile bugetarilor, salariaţilor din zona publică. Foarte important este să ştiţi că şi aceşti bani, tot bani privaţi sunt. Sunt banii unor cetăţeni care au muncit, sunt bani privaţi, sunt contribuţii individuale sau contribuţii ale unor companii. Banii aceia sunt ai celor care muncesc şi pun umărul la a dezvolta economia. Haideţi să nu confundăm angajaţii de la stat cu bugetul statului. Şi mai mult decât atât, haideţi să controlăm ideea că mediul privat ar fi cumva dator statului. Nu! Conceptul ideal spune că mediul privat nu este dator statului şi statul este cel care trebuie să livreze, din taxele colectate de la mediul privat şi de la angajaţi, sevicii de calitate, fără niciun fel de risipă publică”, a conchis deputatul liberal.

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a catalogat duminică drept „total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de angajaţi din sistemul bugetar şi un număr de pensii publice. El spune că 1,2 milioane de salariaţi de la stat plătesc, conform statisticilor, 32% din volumul contribuţiilor pentru pensii şi 28% din totalul asigurărilor sociale de sănătate.

În replică, luni, Ionuţ Stroe a afirmat luni că sistemul privat susţine economia, de acolo vin banii. ”Inclusiv salariile şi pensiile angajaţilor de la stat sunt plătite din bugetul de stat, care înseamnă taxele şi contribuţiile tuturor, cetăţeni sau firme”, a subliniat Stroe.

”Dacă vrem ca statul să aibă bani la buget, pentru salarii sau pensii, trebuie să avem o economie puternică, un mediu privat puternic. Şi da, putem să repetăm asta mereu: sistemul privat susţine economia, de acolo vin banii. Inclusiv salariile şi pensiile angajaţilor de la stat sunt plătite din bugetul de stat, care înseamnă taxele şi contribuţiile tuturor, cetăţeni sau firme”, a scris Stroe pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.