Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iordania cere eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi în Siria

aljazeera.com
Iordania

Iordania a cerut joi eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi de mai multe luni în Siria şi l-a convocat în acest scop pe însărcinatul cu afaceri sirian, a anunţat Ministerul iordanian de Externe, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Însărcinatul cu afaceri sirian în Iordania, Aymen Allouch, a fost convocat joi ''pentru a patra oară consecutiv şi Ammanul a cerut din nou eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi în Siria fără motiv'', a indicat purtătorul de cuvânt iordanian, Soufiane al-Qudah, într-un comunicat. 

Potrivit Ammanului, cei 30 de iordanieni plecaseră în Siria în vizită sau pentru a face cumpărături după deschiderea în octombrie a frontierelor dintre cele două ţări. Ei au fost arestaţi atunci. 

Ammanul a cerut de mai multe ori ''pe cale diplomatică'' lămuriri despre soarta lor de la autorităţile siriene fără să obţină răspuns, potrivit comunicatului iordanian.

Citește și: HAOS în Estonia: Guvernul A DEMISIONAT

Principalul punct de trecere dintre Siria şi Iordania, cândva una dintre cele mai mari intersecţii comerciale din Orientul Mijlociu, a fost redeschis la jumătatea lui octombrie 2018 ca urmare a unui acord între Amman şi Damasc. 

Acest post de frontieră, denumit Nassib de partea siriană şi Jaber de cea iordaniană, era închis de trei ani prin decizia Ammanului, ca urmare a unei serii de jafuri. În aprilie 2015, el a fost cucerit de la rebeli, în principal combatanţi ai Armatei Siriene Libere şi ai Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida. 

Redeschiderea sa, care a reprezentat un balon de oxigen pentru cele două ţări, a fost decisă după recucerirea, în iulie 2018, de către regimul sirian ajutat de către aliatul său rus, a regiunii de la frontiera iordaniană, controlată în acea vreme de către rebeli. 

Închiderea sa a dat o lovitură dură economiei iordaniene. Izolarea comercială a Iordaniei, o ţară săracă în hidrocarburi şi foarte dependentă de ajutorul internaţional, a fost sporită de o criză umanitară şi financiară fără precedent din cauza afluxului de sute de mii de refugiaţi sirieni care şi-au părăsit ţara cuprinsă de război. 

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a cărui ţară găzduieşte peste 700.000 de sirieni, s-a pronunţat întotdeauna pentru o reglementare politică a conflictului din Siria, unde războiul s-a soldat cu peste 370.000 de morţi în peste şapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.