Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iordania mută masiv forțe și tehnică militară la granița cu Israelul și avertizează: Nu vom tolera strămutări. Le vom trata ca Declarație de război

The Jerusalem Post
armata iordania

Autorităţile din Iordania au declarat marți că armata și-a întărit prezența de-a lungul granițelor cu Israelul și au avertizat că orice încercare israeliană de a-i împinge cu forța pe palestinieni peste râul Iordan ar reprezenta o încălcare a acordului său de pace cu ţara vecină.

Premierul Bisher Khasawneh a declarat că țara sa va recurge la "toate mijloacele aflate în puterea sa" pentru a împiedica Israelul să pună în aplicare orice politică de transfer pentru a expulza în masă palestinienii din Cisiordania, relatează Reuters citat de Rador Radio România.

"Orice strămutări sau crearea condițiilor care ar duce la acestea vor fi considerate drept o declarație de război de către Iordania și constituie o încălcare materială a tratatului de pace", a relatat presa de stat citându-l pe premierul Khasawneh, care s-a referit la tratatul de pace din 1994 cu Israelul.

"Acest lucru ar duce la lichidarea cauzei palestiniene și la afectarea securității naționale a Iordaniei", a adăugat dl Khasawneh. Iordania, a doua țară arabă după Egipt care a semnat un acord de pace, a avut legături strânse de securitate cu Israelul.

Dar relațiile s-au diminuat mult după venirea la putere a unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului.

"Tratatul de pace ar fi o bucată de hârtie pe un raft acoperit cu praf dacă Israelul nu și-ar respecta obligațiile și l-ar încălca", a spus premierul iordanian. Orice amenințare la adresa securității naționale a Iordaniei ar "pune toate opțiunile pe masă", a adăugat el, afirmând, de asemenea, că desfășurarea recentă de trupe de-a lungul granițelor cu Israelul face parte din măsurile de protejare a securității țării. Rezidenți și martori au văzut coloane lungi de vehicule blindate și tancuri deplasându-se de-a lungul unei autostrăzi principale care duce spre Valea Iordanului în ultimele zile.

Oficialii afirmă că armata era deja în alertă intensă, pentru orice eventualitate. Premierul Khasawneh a spus că acțiunile israeliene din Cisiordania ar putea declanșa violențe mai ample, invocând atacurile în creștere ale coloniștilor evrei asupra civililor palestinieni după atacurile de pe 7 octombrie.

Administraţia de la Washington a cerut, de asemenea, Israelului să pună capăt violențelor coloniștilor, temându-se de posibilitatea izbucnirii unui conflict mai amplu.

"Israelul ar trebui să evite orice escaladare în Cisiordania... Aceasta ar reprezenta încălcarea unei linii roșii pe care Iordania nu o va accepta", a adăugat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.