Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPJ Mureş avertizează că Internetul prezintă pericole mai ales pentru minori: Criminalitatea online, insuficient cunoscută

alerta

Peste 600 de copii între 12 şi 14 ani, care învaţă în 10 şcoli din municipiul Târgu Mureş, vor fi beneficiarii campaniei de prevenire a criminalităţii în mediul online "În siguranţă online! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!", lansată marţi de Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş.

"Având în vedere actualul context socio-economic şi totodată faptul că fenomenul infracţional îmbracă forme din ce în ce mai diversificate, eforturile poliţiei trebuie să fie permanent îndreptate înspre identificarea soluţiilor optime şi implementarea acestora în vederea prevenirii implicării cetăţenilor în diferite situaţii de victimizare. Discutăm deseori despre criminalitatea din jurul nostru, însă subiectul criminalităţii şi pericolelor online este încă insuficient cunoscut şi dezbătut. Internetul ne conectează, vine cu răspunsuri la întrebări, cu soluţii la probleme, dar şi cu metode de relaxare. Deşi a petrece timpul online poate fi extrem de plăcut şi util, internetul prezintă reale riscuri şi pericole mai ales pentru minori. Este încă insuficient cunoscut faptul că suntem răspunzători şi de comportamentul nostru în spaţiul virtual', a arătat marţi, într-o conferinţă de presă, adjunctul şefului IPJ Mureş, comisar-şef de poliţie Cătălin Rădulescu, anunţă Agerpres.

Poliţiştii mureşeni susţin că se impune derularea unei astfel de campanii de informare în special în rândul copiilor, pentru ca aceştia să conştientizeze că în mediul online pot deveni victimele unor ameninţări, injurii, hărţuiri, înşelăciuni sau chiar racolări.

Coordonatorul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, comisar-şef de poliţie Gabriela Pîncă, a subliniat că pentru diminuarea riscului producerii unor situaţii neplăcute în mediul online este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a informaţiilor postate.

"Analiza răspunsurilor pe care elevii le-au oferit la întrebările legate de cunoaşterea opţiunilor elementare de protecţie online ne arată că procente importante dintre cei care intră pe internet şi în special pe reţelele de socializare nu sunt la curent cu existenţa acestora sau nu ştiu cum să le folosească. O mare parte a elevilor cunosc regulile elementare de accesare a internetului în siguranţă', a spus Gabriela Pîncă.

În perioada 6 - 28 februarie, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Mureş va prezenta în cele zece şcoli un film menit să îi conştientizeze pe copii asupra utilizării internetului într-un mod sigur şi ce anume să nu posteze pe paginile de socializare: date despre familie, adresă, obiceiuri etc.

Gabriela Pîncă a precizat că, pe lângă dezbateri, poliţiştii vor evalua nivelul de informare a elevilor printr-o serie de chestionare şi îi vor instrui pe copii cu privire la necesitatea schimbării periodice a parolelor, să nu accepte cereri de prietenie decât de la persoane cunoscute, să realizeze că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde intenţii periculoase iar atunci când situaţiile devin complicate, să anunţe adulţii sau Poliţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.