Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză explozivă a serviciilor secrete ucrainene: culisele atacului asupra Kremlinului

Anadolu Agency
Kremlin acoperis

Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, susţine că atacul cu drone asupra Kremlinului este dovada unei confruntări interne ruse.

Acesta consideră că ar putea exista mai multe scenarii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în noaptea de 3 spre 4 mai 2023, putând fi vorba despre activitatea forțelor locale de rezistență sau de o confruntare între turnurile Kremlinului, inform

"Există o poziție oficială a Ucrainei: nu, nu suntem implicați și nu este nevoie de acest lucru. Pentru că măsurile forțelor de securitate și apărare ucrainene vizează dezocuparea, eliberarea teritoriilor ucrainene și neutralizarea instalațiilor militare inamice" - a subliniat Iusov.

Potrivit acestuia, o astfel de operațiune ar necesita o planificare serioasă și utilizarea unor resurse considerabile, "astfel că, probabil, ar fi stranie irosirea energiei pentru a desfășura o amplă campanie informaţională și de propagandă - pentru că nu este altceva".

Scenariile gândite în Ucraina

"Cu siguranță, acest eveniment nu poate fi interpretat ca o tentativă de asasinat asupra lui Putin, aşa cum a anunţat propaganda rusă foarte repede și foarte operativ" - a adăugat reprezentantul serviciului de spionaj al armatei ucrainene. Oficialul a remarcat, totuşi, că, în spatele a ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în noaptea de 3 spre 4 mai, ar putea exista mai multe scenarii.

"Dacă este considerată o confruntare internă a Rusiei (și exat aşa este), atunci, acesta este un eveniment menit să delegitimeze regimul Putin și arată că acesta nu deține controlul asupra situației" - a declarat Iusov, care nu a exclus versiunea Institutului pentru Studiul Războiului că ar putea fi vorba despre o provocare a Kremlinului înainte de următorul val de mobilizare în armată.

"Este probabil. Dar când vorbim despre Kremlin, trebuie să ne amintim că are diferite 'turnuri' și în acestea sunt oameni diferiți, adesea cu interese diferite și uneori chiar opuse. Prin urmare, locatarii anumitor 'turnuri' ar putea fi foarte bine implicaţi în asta" - a reprezentantul GUR.

Amintim că două drone au atacat Kremlinul în noaptea de 3 spre 4 mai 2023. Moscova a acuzat partea ucraineană că ar fi implicată în atacul respectiv. Președintele Volodimir Zelenski, însă, a declarat că Ucraina nu comite astfel de "atacuri", deoarece armata sa folosește armele doar pentru a-și proteja teritoriul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.