Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză EXPLOZIVĂ în cazul DNA Oradea - Un avocat acuză că furnizarea înregistrării este jocul SRI

bihoreanul.ro
ciprian man

Avocatul Alexandru Lele, cel care i-a reprezentant pe unii dintre judecatorii despre care se face vorbire in inregistrarea discutiei dintre procurorii DNA Oradea, aparuta in spatiul public, sustine că izbucnirea acestui scandal este, de fapt, un joc al SRI.

”Se uită de niște părți care, în mod normal, ar fi trebuit să se afle în discuția aceasta și mă refer aici la victimele colaterale despre care nimeni nu vorbește nimic și care erau cele care trebuiau să se constituie în probe împotriva judecătorilor și care urmau să suporte consecințele șantajului, a represiunii, a amenințărilor. Și e vorba de SRI care toate chestiunile acestea le făcea alături de DNA. Ei asigurau suportul informativ, suportul tehnic, asigurau oameni și nimeni nu vorbește despre ei. Cei din DNA erau niște instrumente pe care le creaseră în timp cei din SRI și colaborau pe diferite proiecte în care aveau anumite ținte de atins”, a declarat Alexandru Lele, pentru gazetadecluj.ro.

Avocatul sustine că scandalul a fost creat in favoarea fostului presedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, despre care susține că este un apropiat al SRI. Mai mult, despre avocatul lui Kiss, Răzvan Dosneanu, cel care a făcut publică înregistrarea din interiorul DNA, sustine că este omul de legătură dintre SRI și DNA.

Citeste si O comună rămâne fără primar după o decizie a instanței

”La ora actuală, tot ce s-a scris de o săptămână, nimeni nu zice nimic de SRI. Gândiți-vă cine putea să facă înregistrarea și gândiți-vă cine avea interese să o dea. Nu vă luați după avocatul Dosneanu care a dat înregistrarea. El era omul de legătură dintre SRI și DNA și care a primit acum misiunea să facă publică această înregistrare, că SRI, ca și instituție nu putea să o facă și înregistrarea trebuia să ajungă subiect de discuție publică.

Să nu uităm că scandalul acesta a pornit totuși de la Oradea și el nu are rădăcini de azi pe mâine. Acum s-a ajuns într-o situație în care trebuia salvat un tip care a făcut niște servicii colosale Serviciilor de Informație. Acesta este domnul Kiss Alexandru, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor și fost președinte al UDMR Bihor.

În urmă cu mai bine de zece ani, Alexandru Kiss a fost acuzat de evaziune fiscală și de alte infracțiuni, erau vreo șase-șapte infracțiuni economice pe care le-a comis ca să pună la punct și să dezvolte firma RDS.

El atunci în România, prin contrabandă, prin tot felul de metode de-astea care se practicau atunci cu foarte mare succes, a adus toate materiale din care s-a făcut rețeaua de cablu din Bihor. Problema era introducerea acestora în contabilitatea pentru că nu avea justificare, iar marfa trebuia trecută în patrimoniul RDS.

Ei, și atunci ce au făcut ei, au folosit tot felul de persoane care ar fi adus în țară marfă pe persoană fizică, marfă lăsată la consignații. Totul era doar o chestiune de scriptică pe care mai apoi, de la consignație ar fi cumpărat RDS-ul marfa respectivă. Și așa marfa adusă prin contrabandă a putut să treacă în patrimoniul RDS-ului”, spune avocatul.

Alexandru Lele spune că Zoltan Teszari a primit 'cadou' firma RDS, Alexandru Kiss fiind nevoit să renunte la societate.

”Sigur că l-au arestat fără nicio problemă pe Alexandru Kiss, la data respectivă procurorul era cel care dispunea arestarea. În timpul acestea, când a fost arestat i s-au adus explicații de ce i s-ar putea întâmpla, se vorbea de mulți ani de pușcărie, și până la urmă s-a ajuns la o concluzie înțeleaptă: să se scape de firmă. Și așa a ajuns la Zoltán Teszári în proprietatea unei jucărioare pe care a primit-o cadou, nu știu de la cine, însă de la Kiss dacă e să ne referim la acte.

După o zi a fost revocată măsura arestării față de Kiss, ia dosarul respectiv nu a mai fost niciodată promovat în instanță, a fost soluționat chiar de către prim-procurorul de la acea vreme.

E o chestie care poate să ducă la niște concluzii pentru cei care cunosc zona aceasta din justiție, mai ales zona parchetelor – era foarte grav pentru un procuror să aresteze în fază de urmărire penală și să nu mai trimită dosarul în instanță spre judecată. Nici măcar nu a fost raportată respectivul eveniment la București, iar Kiss nu s-a plâns absolut de nimic și totul a trecut.

El între timp a devenit om politic, la data respectivă era un om mic de afaceri și a trecut la un alt nivel de activitate, a fost prins în tot felul de scandaluri care aduceau foarte mulți bani și din care eu cu experiența mea de ziarist și de procuror pot să spun că serveau la producerea de bani negrii pentru serviciile de informații. Ei, și totuși, Kiss a fost trimis în judecată într-o afacere cu cărbune, e dosarul acesta care în urmă cu două luni trebuia să aibă soluția finală, era în apel. Și atunci nimeni nu a mai putut să îi garanteze lui Kiss că va primi achitare, mai ales în perioada aceasta și mai ales după ce a primit opt ani de închisoare în procesul de fond. Și a apărut atunci el cu o dezvăluire, însoțită de dovadă, de înregistrare, din care reieșea că el și anchetatorii lui, cu ocazia derulării afacerii pentru care a fost trimis în judecată au discutat inclusiv cu serviciile secrete maghiare, iar cine a avut urechi de auzit, a auzit.

Și atunci s-a pus problema salvării lui Kiss și s-a creat un eveniment din care reieșea că ar fi fost interceptat el, avocatul lui, unul dintre judecători, în fine, s-a ajuns la o concluzie înțeleaptă și aceea că i-au fost încălcate drepturile. (…)

DNA trebuia să rezolve această problemă și să asigure pe culoarul pe care a fost produs dosarul, o soluție favorabilă lui Kiss, nu să se ajungă la crearea unor situații de genul acesta. Și atunci pedeapsa a fost înregistrarea care a fost dată avocatului care știa foarte bine cazul… Iar acum lumea condamnă prostiile pe care le fac procurorii DNA Oradea. Dar s-a uitat între timp de dosar și nimeni nu mai vorbește de el și nu mai vorbește de SRI. Nimeni nu zice nimic de ei, toată lumea vorbește de săracii judecători cărora uite ce vor procurorii DNA să le facă”, mai spune Alexandru Lele.

Este vorba despre o inregistrare a unei discutii din sediul DNA Oradea, in care procurorii vorbeau despre anchetarea unor judecatori, lasand sa se inteleaga intentia de a ii tine sub presiune. Conducerea DNA a demarat un control.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.