Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză EXPLOZIVĂ. Motivele pentru care Klaus Iohannis l-a acceptat pe Mihai Tudose

presidency.ro
Klaus Iohannis

Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, a fost nominalizat luni seara de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de şef al Executivului, după consultările cu partidele parlamentare.

„Președintele Iohannis a pus capăt circului PSD contra PSD, acceptând să-l desemneze ca premier pe Mihai Tudose, un personaj care nu răspunde, nici pe departe, criteriilor de integritate enunțate de președintele Iohannis în timpul crizei”, scrie Dan Vasile Mihale într-un editorial pentru realitatea.net, care prezintă trei motive pentru care președintele a făcut asta.

Dezvăluiri de culise: Motivul pentru care Olguța Vasilescu și Fifor au refuzat postul de premier

Primul motiv ar fi discreditarea totală a liderului PSD Liviu Dragnea „care, în ultima vreme, iese la atac doar cu cele trei "wonder women" ale partidului (Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Firea și Carmen Dan).

Prin acceptarea lui Tudose, Iohannis l-a lăsat pe Dragnea să-și dea singur autogol. Capitalul politic câștigat în urma turneelor diplomatice în SUA, Germania și Bruxelles și greșelile catastrofale comise de coaliția PSD-ALDE, i-au ridicat mingea la fileu lui Iohannis, iar șeful statului a înscris cu ajutorul lui Dragnea. Nu mai punctase din iarnă, când a țintit elefanții din Guvernul Grindeanu. Așa că Iohannis a profitat de ocazie și a marcat ca salvator al crizei.

S-a aflat: Care este SCHIȚA Guvernului Mihai Tudose (surse)

Un al doilea motiv pentru care Iohannis a acceptat numirea lui Tudose ar fi că nu se poate baza pe PNL, partidul din care provine. „Ce majoritate se putea contura în jurul unui eventual premier PNL? USR este într-o degringoladă totală, după plecarea lui Nicușor Dan. Nici înainte nu stătea mai bine. Minoritățile gravitează în jurul puterii, iar Traian Băsescu are propriile sale obiective care țin mai mult de actul de clemență din justiție. Cu alte cuvinte, de ce să te legi la cap cu o opoziție care doar latră și nu mușcă?”, scrie Mihale.

Al treilea motiv ar putea fi izolarea lui Victor Ponta, „fostul premier și lider PSD, care a încercat să câștige capital politic, urcându-se pe umerii lui Grindeanu. Iohannis gândește ca un jucător. Peste numai doi ani sunt alegeri prezidențiale. Nu își dorește adversari incomozi. Nu că Ponta ar fi... Dar dacă ar fi reușit, prin Grindeanu, să preia frâiele PSD devenea imprevizibil. Așa că, de ce să nu previi, dacă tot ți se oferă ocazia? Deși este prematur să vorbim de tranșarea unor culoare pentru prezidențiale, dacă te uiți și în dreapta și în stânga, nu vezi mare lucru, iar Ponta nu este chiar terminat, așa cum insinuează unii. Ponta se poate reinventa într-un context mai favorabil...”, mai notează Dan Vasile Mihale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.