Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Nicolae: 'Sfinții ne privesc din icoane şi ne îndeamnă la privire curată'

basilica.ro
IPS Nicolae Condrea

Deși organizată în ultimul moment de Asociația clerului ortodox din Chicago, slujba Vecerniei panortodoxe de duminică seara a fost un moment de comuniune ortodoxă ce părea pierdută în ultimul an din cauza restricțiilor, transmite Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

Clericii și credincioșii ortodocși din zona Chicago s-au reunit în seara Duminicii Ortodoxiei la Biserica Ortodoxă Greacă „Sf. Haralambie” din Niles, Illinois, potrivit basilica.ro.

Citește și: Mihai Mărgineanu: Nu vi se pare ciudat că presa n-a mai dat nimic despre atentatele teroriste?

Mitropolitul Nicolae a rostit omilia serii.

Ierarhul a subliniat că cinstirea icoanei se fundamentează pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu, dar şi pe Învierea Lui. „În icoană îl descoperim pe Fiul lui Dumnezeu Cel care a luat trup omenesc, care a trecut cu el prin moarte și Înviere”.

„În icoană descoperim chipul lui Hristos luminat de slava Învierii, iar apoi chipul Maicii Domnului și chipurile sfinților luminate de aceeași slavă necreată a Împărăției cerurilor exprimată în nimbul de lumină din jurul capului. În icoană descoperim chipul uman restaurat, luminat de slava Împărăției, ca o chemare la propria sfințire, adică la strălucirea chipului lui Dumnezeu pe fața noastră”, a spus IPS Nicolae.

”Hristos şi sfinţii ne privesc din icoane

Părintele Mitropolit a explicat că o astfel de înţelegere a icoanei ne ajută să pătrundem „taina vieţii noastre şi a aproapelui”.

„Icoana ne încredinţează de valoarea persoanei umane, a persoanei noastre, dar şi a semenului. Hristos şi sfinţii ne privesc din icoane şi ne îndeamnă la o privire curată. Această privire curată se cuvine să o îndreptăm și spre semenul nostru care poartă pe chipul său pecetea chipului lui Dumnezeu, care face din el o persoană unică, plină de mister, o fiinţă cu destin veşnic”.

La sfârşitul slujbei Vecerniei, s-a citit „Sinodiconul Ortodoxiei” – mărturisirea comună a dreptei credinţe. O procesiune cu sfintele icoane a încheiat slujba Vecerniei Panortodoxe din Chicago.

În Duminica Ortodoxiei, Mitropolitul Nicolae a slujit la Catedrala românească „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Chicago.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.