Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎPS Teodosie a participat la o ședință de partid - Arhiepiscopia Tomisului susține că era o 'obligație misionară'

dezvaluiri.ro
ips teodosie partidul republican

ÎPS Teodosie a participat la ședința Biroului Politic Național al Partidului Republican, eveniment ce a avut loc pe 2 septembrie, în Stațiunea Olimp. Acuzat că încalcă Statutul Bisericii Ortodoxe Române, care interzice membrilor clerului să se implice în politică din partea partidelor, ÎPS Teodosie răspunde prin intermediul biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, susținând că participarea sa reprezenta o obligație misionară, în condițiile în care fusese invitat.

ÎPS Teodosie, criticat de Vasile Bănescu

Participarea ÎPS Teodosie la ședința Partidului Republican a fost criticată și de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Implicarea unui cleric, indiferent de treapta sa, în manifestări publice de natură partinică evidentă, presupune autosuspendarea onestă, fie și temporară, din viața clericală, act dictat de conștiința fidelității față de Biserică și de slujirea pastorală. Onestitatea nu este însă, din păcate, subînțeles omniprezentă. De aceea există un Statut al BOR și hotărâri limpezi pe temă ale Sfântului Sinod al acesteia”, a declarat Bănescu, potrivit dezvaluiri.ro.

Replica Arhiepiscopiei Tomisului

„Față de vehicularea în presă a unor false presupuneri referitoare la asocierea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu una sau mai multe formațiuni politice înregistrate legal în România, Centrul eparhial face următoarele precizări:

1. Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învățătură (strict religios-moral). Rugăciunea și cuvântul de învățătură sunt obligație misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitarea a unei organizații legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului.

2. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.

3. Prezența Înaltpreasfințitului la întrunirile organizate de către formațiuni sau persoane politice aparținând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitației prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate și de progres social, în respect față de valorile religioase, istorice și culturale ale poporului român.

4. Acceptarea acestor invitații reprezintă prilejul de a iniția și de a exercita o misiune creștină pe care nu numai Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înțeleagă și să o îndeplinească. Stând blocați în propriul lor turn de fildeș, creștinii nu vor putea niciodată să aibă parte de o societate care să îi respecte.

5. Presupusului răspuns al domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române îi găsim temei doar în condițiile evidențierii unei culpabilități irefutabile față de raportarea eclesiologic-ontogenezică suprapusă metafizicii kantiene, ambele direcționate în sensul respectării contratului social existent.”

Ce mesaj a transmis ÎPS Teodosie în ședința de partid

Potrivit dezvaluiri.ro, Teodosie i-a sfătuit pe politicienii din Partidul Republican: „Să nu mergeți ca poeții, numai cu idei la întâmplare și cu sentimente, ci totdeuna trebuie sa vă organizați cât se poate de bine, în fiecare judeţ, în fiecare oraş, în fiecare comunitate”.

Teodosie a vorbit și despre societatea românească ideală, pe care o vede exact ca lumea Vechiului Testament, „Unde cei doi fraţi, Moise şi Aron, unul conducea poporul, unul conducea Cortul Sfânt, era Marele Arhiereu. Poporul trebuie condus şi de sus şi de un lider pământean”.

Partidul Republican este aliat al Partidului AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.