Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Teodosie, îndemn pentru femeile creștine: 'Fiți bărbătoase, cum au fost mironosițele!'

g4media.ro
IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului a slujit în Duminica Mironosițelor la Vaslui, împreună cu Episcopul Hușilor. Cei doi ierarhi au sfințit pictura și clopotele Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena și Sf. Mare Mucenic Mina” din municipiu.

Cu prilejul sfințirii, lăcașul de cult a primit ca ocrotitor și pe Sf. Ioan Iacob de la Neamț. În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie la altarul exterior al parohiei, potrivit basilica.ro.

După citirea textului evanghelic, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a elogiat curajul izvorât din credință al femeilor mironosițe, primele vestitoare ale Învierii Mântuitorului Hristos.

„Femeile au fost primele propovăduitoare ale Învierii, pentru că aveau credința care le însoțea, o râvnă care le copleșea și o dragoste nemăsurată față de Cel care a venit să răscumpere păcatele lumii”.

IPS Teodosie a spus că „după Înviere, femeile mironosițe sunt cinstite, chiar mai mult decât apostolii, pentru jertfa și dragostea lor”.

„Femeia are un mare dar. Ea are o mai mare putere de jertfă decât bărbatul”, a subliniat părintele arhiepiscop.

„Să nu pregetați vreun efort, să nu vă temeți să fiți bărbătoase, cum au fost femeile mironosițe”, a îndemnat ierarhul în Duminica Femeii Creștine.

„Trebuie să vedem în femeia creștină, urmașă a mironosițelor, o femeie vrednică de toată cinstea, iubită de Dumnezeu, îmbrățișată de Dumnezeu. Și un lucru să mai știți, orice femeie când naște dă mâna cu Dumnezeu”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

„Ajutor” pentru Adam?

Preasfințitul Părinte Ignatie a adăugat la finalul Liturghiei câteva cuvinte pe aceeași temă a cinstei de care se bucură femeia în Biserică. Ierarhul a explicat de ce în Cartea Facerii se precizează că Dumnezeu a făcut-o pe Eva ca pe un „ajutor” pentru Adam.

„Termenul ‹ajutor› nu este unul peiorativ, ci unul cu o conotație profund spirituală”, a spus Episcopul Hușilor. El a amintit că termenul, din limba ebraică, pentru „ajutor” se regăsește aproape în toate locurile care fac referire la ajutorul oferit de Dumnezeu.

„Așa cum Dumnezeu intervine în viața noastră în momente critice, de răscruce, la fel, toate femeile din viața noastră sunt cele care ne ajută și ne întremează din punct de vedere spiritual. De aceea le prețuim în mod deosebit”.

La final, Preasfinția Sa a oferit părintelui paroh Constantin Pârcălabu distincția de vrednicie a Episcopiei Hușilor, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Preotul Florin Pârcălabu a fost hirotesit iconom. Vezi mai multe detalii despre eveniment pe site-ul oficial al eparhiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.