Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Teofan: 'Omul care nu iubește, acela nu trăiește cu adevărat'

mitropolitul teofan

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cu acest prilej, a vorbit despre neputințele sufletești, dintre care cea mai gravă este lipsa iubirii față de aproapele.

În omilia sa, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum, explicând că există și diverse feluri de „slăbănogire”, sau paralizie, în plan sufletesc: „Mărturisește Domnul Hristos în Evanghelia acestei duminici că orice formă de neputință, de la căderea lui Adam și a Evei încoace, are drept izvor săvârșirea păcatelor”, a spus ierarhul, potrivit basilica.ro.

Citește și: Ciolacu: ‘Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Faceți investițiile din bani europeni’

Părintele Mitropolit a remarcat faptul că o stare de neputință ne cuprinde pe fiecare și întreaga lume. El a enumerat trei manifestări ale paraliziei, sau slăbănogirii sufletești:

neputința de a iubi:

„În primul și în primul rând, se arată în incapacitatea noastră de a iubi, Iubirea fiind numele lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. „Omul care nu iubește sau omul în clipa când nu iubește, acela nu trăiește cu adevărat. Iubesc, așadar trăiesc cu adevărat. Incapacitatea de a iubi se arată în nesfârșitele sfâșieri ale urii de multe feluri, pe care o vedem revărsându-se în lume.”

neputința de a ne cere iertare:

„Cât este de greu pentru omul neputincios sufletește să rostească în fața celuilalt «Iartă-mă, te rog!». Această neputință de a cere iertare celuilalt are justificări multiple – el mi-a greșit, el este vinovat, el să ceară iertare – și așa pătrundem într-un lanț al neiertării care ne slăbănogește tot mai mult”, a adăugat ierarhul.

Citește și: Critici dure au fost lansate la adresa lui Iohannis: ‘Am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală’

neputința de a ne smeri:

„Incapacitatea de a ne smeri – toți ne dorim să fim mari, și, dacă se poate, ceilalți să fie mici. Ei să se smerească în fața noastră, nu noi să ne smerim în fața lor”, a mai spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Părintele Mitropolit a arătat și cum ne putem vindeca de aceste neputințe:

„Smerenia, împreună cu simplitatea, ne spune Filocalia, zămislesc dragostea cea dumnezeiască. Simplitatea și smerenia, unită cu credința, o transformă pe aceasta în cunoscătoare, adică îl ajută pe om să sesizeze adevăratul sens al lucrurilor din viața proprie și din viața lumii”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în fața locașului de cult, iar credincioșii au respectat regulile de distanțare socială, ascultând slujba din mai multe locuri ale incintei mitropolitane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.