Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Jihadiştii îşi consolidează poziţia în nordul ţării şi ameninţă să mărşăluiască spre Bagdad

iraq



Solicitarea premierului Nuri al-Maliki de declarare a situaţiei de urgenţă nu a primit răspuns de la parlamentari, în contextul în care legislativul şi-a suspendat activitatea din lipsă de cvorum.


Informaţiile de la Tikrit, o capitală de provincie la 170 de km nord de Bagdad, par să confirme că oraşul este în continuare în mâinile grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), în pofida afirmaţiilor contrare ale guvernului.


Desprinsă din Al-Qaida, EIIL, care a preluat în această săptămână controlul asupra celui de-al doilea oraş din Irak, Mosul, a susţinut pe Twitter că a capturat 4.500 de membri ai trupelor guvernamentale în provincia Salah al-Din unde se află Tikrit.


Înregistrări postate pe YouTube, a căror autenticitate nu a putut fi verificată, arătau sute de bărbaţi neînarmaţi, în haine de civili, mergând de-a lungul unei şosele, însoţiţi de maşini care afişau steagul negru al grupării jihadiste. 


Atât de mare este încrederea EIIL, încât unul dintre liderii săi le-a cerut joi insurgenţilor să avanseze spre Bagdad. 'Nu renunţaţi la niciun centimetru din ce aţi eliberat', a precizat purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Mohammed al-Adnani, într-un mesaj postat pe un site jihadist.


Potrivit analistului pe probleme irakiene Kirk Sowell, de la Amman, nu este de aşteptat ca suniţii din EIIL să încerce să ocupe capitala, unde majoritatea populaţiei este formată din rivalii şiiţi. Această retorică 'ar putea fi un mijloc de a pune armata în poziţie de apărare în jurul capitalei şi de a oferi EIIL timp să-ţi consolideze poziţia la Mosul', a spus Sowell, consultat al Uticensis Risk Services.


Luptele au determinat-o pe Kristalina Georgieva, comisar european pentru ajutor umanitar, să atragă atenţia asupra posibilitatea apariţiei 'unei crize umanitare majore' în Irak.


În contextul informaţiilor din media că EIIL a eliberat 31 de şoferi turci de camion pe care îi luase ostatici marţi la Mosul, un oficial din cadrul Ministerului turc de Externe a declarat pentru DPA că nu poate confirma eliberarea cetăţenilor turci reţinuţi la Mosul.


Aproape 50 de angajaţi ai biroului consular de la Mosul ar fi ţinuţi ostatici, iar Turcia încearcă organizarea unei reuniuni de urgenţă a NATO pentru a discuta această criză.


Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, a declarat că Bagdadul nu a caută nicio intervenţie militară externă, în pofida colapsului armatei în faţa jihadiştilor.


Wall Street Journal a relatat că Irakul ar fi spus că ar permite SUA să lanseze atacuri aeriene împotriva militanţilor.


Irakul ceruse anterior împrumutarea unor drone americane pentru propriile sale forţe, pentru a le desfăşura împotriva militanţilor, însă Washingtonul a refuzat până acum.


Preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat joi că echipa sa studiază 'toate opţiunile' în faţa recrudescenţei violenţelor înregistrată în Irak şi a avansului fulgerător al combatanţilor jihadişti înspre capitala Bagdad.


'Situaţia la care am asistat în ultimele zile a dovedit măsura în care Irakul va avea nevoie de mai mult ajutor, din partea SUA şi a comunităţii internaţionale', a declarat Obama.


Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat ulterior că SUA nu iau în considerarea trimiterea de trupe în Irak pentru a opri avansul militanţilor islamişti. 


Companiile americane care lucrează pentru guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat joi angajaţii americani de la o bază aeriană, în contextul deteriorării securităţii în Irak, a indicat Washingtonul. 


Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a explicat că 'cetăţenii americani sub contract cu guvernul irakian au fost deplasaţi provizoriu de către companiile lor din motive de securitate'. Un responsabil al Pentagonului a precizat că 'aproximativ o sută' de americani sub contract cu guvernul irakian au fost evacuaţi de la baza aeriană Balad (nord de Bagdad) spre capitala irakiană. El a adăugat că guvernul american nu este implicat în aceste evacuări.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.