Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Irak: protestele se răspândesc în țară, în timp ce în Zona Verde din Bagdad se aud împușcături lângă Parlament - VIDEO

Twitter
proteste irak

Protestele din Bagdad se extind în alte părți ale țării, iar adepții lui Sadr au luat cu asalt clădiri guvernamentale în orașele Nasiriyah și Hillah, la sud de Bagdad, au declarat un corespondent AFP și mai mulți martori, unele drumuri fiind de asemenea blocate în Hillah.

De asemenea, după lăsarea întunericului, au fost auzite împușcături puternice în apropierea Parlamentului irakian, în interiorul Zonei Verzi. Potriivt Al Arabiya, explozii puternice au fost auzite în capitală.

Doisprezece protestatari au fost uciși luni după ce susținătorii clericului Moqtada Sadr au luat cu asalt palatul guvernamental din Zona Verde din Bagdad, după ce puternicul lider șiit a declarat că renunță la politică.

S-au tras focuri de armă în zona fortificată care adăpostește clădiri guvernamentale, precum și misiuni diplomatice, a declarat un corespondent AFP, în timp ce tensiunile au crescut pe fondul unei crize politice tot mai grave care a lăsat Irakul fără un nou guvern, prim-ministru sau președinte de luni de zile.

Medicii au declarat pentru AFP că 12 susținători ai lui Sadr au fost împușcați mortal, iar alți 270 de protestatari au fost răniți - unii cu răni de glonț, iar alții cu inhalare de gaze lacrimogene.

Martorii au declarat anterior că loiali lui Sadr și susținători ai unui bloc șiit rival, Cadrul de Coordonare pro-Iran, au fost cei care au scos armele în stradă.

Armata a anunțat o stare de asediu la nivel național începând cu ora 19:00, iar forțele de securitate au patrulat ulterior în capitală.

Calificând evoluțiile ca fiind "o escaladare extrem de periculoasă", Misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Irak (UNAMI) a îndemnat "toate" părțile să "se abțină de la acte care ar putea duce la un lanț de evenimente de neoprit".

Context

Susținătorii lui Muqtada al-Sadr, care luni și-a anunțat retragerea din politică, organizează proteste de câteva săptămâni, opunându-se nominalizării lui Mohammed al-Sudani pentru funcția de prim-ministru din blocul structurii de coordonare, care este condus de partide șiite susținute de Iran.

Deși blocul al-Sadr a câștigat majoritatea locurilor la recentele alegeri parlamentare, acesta nu a reușit să formeze un guvern în afara coaliției cu rivalii săi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.