Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - După Sri Lanka, pică și Irakul: revoluție la Bagdad; protestatarii au luat cu asalt Guvernul și Palatul Prezidențial

protest bagdad

În capitala irakiană Bagdad este instituită o stare de asediu după ce susținătorii politicianului irakian Muqtada Sadr au pătruns luni în Zona Verde din Bagdad. Zeci de susținători ai lui Muqtada Sadr au pătruns luni în zona verde a Bagdadului, la scurt timp după ce acesta și-a anunțat retragerea din politică. Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor care au pătruns în zona verde, unde se află clădiri guvernamentale și ambasade străine. Oamenii au intrat în Palatul Prezidențial și în Guvern. Imaginile video postate de protestatari arată euforia celor prezenți la protest.

Anunțul lui Sadr a fost rapid întâmpinat cu furie din partea susținătorilor săi, care au luat cu asalt Palatul Republican, o clădire ceremonială din interiorul zonei verzi fortificate a clădirilor guvernamentale din Bagdad, care găzduiește biroul premierului.

Susținătorii, care se adunaseră la un protest încă de la sfârșitul lunii iulie în apropierea parlamentului irakian, s-au apropiat, de asemenea, de un contra-protest organizat de rivalii șiiți ai lui al-Sadr, ceea ce a condus la temeri privind o izbucnire a violențelor între cele două grupuri.

Între timp, armata a anunțat o stare de asediu în tot Bagdadul, care a intrat în vigoare la ora 15:30 (12:30 GMT).

De asemenea, observatorii irakieni raportează că în interiorul Zonei Verzi se folosește muniție reală.

La începutul zilei, Sadr a declarat că se retrage definitiv din politică.

"Mai devreme am decis că nu voi interveni în afacerile politice. Iar acum anunț retragerea mea definitivă (din politică) și închiderea tuturor instituțiilor (aparținând mișcării Sadr)", a scris clericul pe Twitter.

Declarația, publicată luni pe Twitter, survine în contextul în care susținătorii săi au protestat timp de luni de zile, susținând apelul său la dizolvarea parlamentului irakian, care a cunoscut zece luni de blocaj, reprezentând cea mai lungă perioadă de timp în care Irakul a rămas fără guvern, și la organizarea de noi alegeri.

Între timp, premierul, comandantul-șef al forțelor armate, Mustafa Al-Kadhimi, a ordonat Consiliului de Miniștri să își suspende sesiunile până la noi ordine, pe fondul protestelor organizate de susținătorii lui Sadr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.