Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakienii au reluat atacurile asupra Statului Islamic în Mosul

teroristi jihadisti statul islamic

Forţele irakiene, revigorate de victoria obţinută împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI) în oraşul Fallujah, au reluat sâmbătă operaţiunile în jurul oraşului Mosul, un alt fief al jihadiştilor în nordul ţării, potrivit unei surse oficiale, relatează AFP.

'Am început la 05.00 (02.00 GMT) a doua fază a operaţiunii pentru eliberarea Ninive', al cărei centru administrativ se află la Mosul, a declarat ministrul apărării, Khaled al-Obeidi.

Citește și: VIDEO Cea mai tâmpită nuntă din lume: Peste 5.000 de oameni au participat, dar rămâi interzis când afli cine au fost mirii

Potrivit oficialului irakian, "scopul operaţiunii este de prelua controlul în oraşul Qayyarah şi de a face din acesta o rampă de lansare pentru a recuceri oraşul Mosul", al doilea din Irak cucerit de către jihadişti în iunie 2014, la cinci luni după ce preluaseră controlul la Fallujah.

Qayyarah, care dispune de un aerodrom, este situat la aproximativ 60 de kilometri la sud de Mosul.

Citește și: IMAGINI INCREDIBIL de ȘOCANTE: Femei filmate în timp ce-și fac nevoile în magazin

Pe 24 martie, armata irakiană, susţinută de combatanţi kurzi şi miliţii şiite, a lansat o ofensivă majoră pentru a prelua controlul în provincia Ninive. Descrisă ca o primă etapă pentru cucerirea Mosul, această operaţiune a pornit din localitatea Makhmur, sud de Mosul şi la est de Qayyarah.

Premierul irakian Haider al-Abadi a afirmat vineri că forţele proguvernamentale au preluat aproape în întregime controlul la Fallujah, un alt bastion jihadist la 50 km vest de Bagdad.

Coaliţia internaţională condusă de SUA care susţine forţele irakiene în lupta lor antijihadistă, în special cu raiduri aeriene, a făcut din recucerirea oraşului Mosul o prioritate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Doar 3 persoane din lume au acest pașaport: Cine îl emite și de ce e rar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.