Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul e în pragul unui război civil: UE intervine în forță

Iraq

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a lansat luni un apel 'la dialog' către toate părţile implicate în criza dintre kurzi şi guvernul de la Bagdad pentru controlul provinciei irakiene Kirkuk, relatează France Presse. 

După o convorbire telefonică cu premierul irakian Haider al-Abadi, Federica Mogherini a indicat într-un comunicat că 'aşteaptă ca toate părţile să se aşeze la masa negocierilor şi să angajeze în dialog'. Ea şi-a 'exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la operaţiunile militare ale forţelor federale (irakiene) şi la confruntările care au fost semnalate'. 

Mogherini a subliniat importanţa dialogului şi a evitării utilizării forţei pentru a păstra unitatea Irakului şi stabilitatea durabilă, respectând în acelaşi timp prevederile Constituţiei irakiene.

Standarde diferite în Guvern. Ce spune DNA despre al patrulea ministru cu probleme penale


Forţele irakiene au preluat luni controlul asupra sediului central al guvernului provinciei Kirkuk (circa 250 de kilometri nord de Bagdad) fără a întâmpina vreo rezistenţă din partea combatanţilor kurzi. De asemenea, ele au preluat controlul, aproape fără luptă, asupra unui câmp petrolifer şi au ocupat o bază militară şi un aeroport. 

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a declarat luni seara că SUA nu se implică în criza care îi opune pe kurzi guvernului de la Bagdad pentru controlul provinciei Kirkuk, conform agenţiei de presă franceze.

Un fost ministru important din Guvernul Ponta intră la rupere: Companiile de stat, 'căpușate' de coaliția PSD-ALDE. Vor aduce mari prejudicii


"Nu luăm parte, dar nu ne place faptul că se luptă unul cu altul. Avem relaţii foarte bune cu kurzii de mulţi ani, după cum ştiţi, şi suntem, de asemenea, de partea Irakului, chiar dacă nu ar fi trebuit să fim acolo", a spus preşedintele SUA într-o conferinţă de presă. 

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Pentagonului a indicat că preluarea controlului asupra Kirkuk de către forţele irakiene a avut loc 'prin mişcări coordonate, nu prin atacuri'. 

"Militarii şi consilierii coaliţiei nu susţin nici guvernul irakian şi nici guvernul regiunii Kurdistan cu privire la Kirkuk. Continuăm să sprijinim un Irak unificat", a subliniat colonelul Rob Manning. El a calificat drept 'nefericită' decizia de a organiza un referendum, menţionând că 'dialogul rămâne cea mai bună opţiune pentru a dezamorsa tensiunile şi a rezolva problemele vechi, în conformitate cu Constituţia irakiană'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.