Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Standarde diferite în Guvern. Ce spune DNA despre al patrulea ministru cu probleme penale

rasp lov

Premierul Mihai Tudose a reușit să-și impună dorința în PSD și să determine plecarea miniștrilor Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, ambele vizate de DNA în dosarul „Belina”. În schimb, partenerii de la ALDE nu s-au lăsat convinși să renunțe la ministrul Viorel Ilie, în cazul căruia Senatul a respins încuviințarea urmăririi penale. Un al patrulea ministru cu probleme penale nu a fost nici măcar pomenit de premierul Tudose, deși DNA precizează într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO că ancheta merge mai departe.

Vezi și: EXCLUSIV - DNA, despre dosarul în care ar fi vizat Paul Stănescu, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării

Dosarul în care Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni este în continuare în lucru la DNA. Dosarul a fost retrimis din instanță la DNA pe 27 ianuarie și, deși au trecut aproape nouă luni, încă nu s-a dispus nicio soluție.

„Dosarul la care faceți referire este în lucru iar, în acest moment, alte detalii referitoare la stadiul anchetei (inclusiv acte procedurale desfăşurate în cauză) nu vă pot fi puse la dispoziție, fiindu-le incidente prevederile art. 12, alin. 1, lit. e) din Legea 544/2001. În acest dosar, la data redactării răspunsului, nu au fost dispuse soluţii de clasare sau alte măsuri”, precizează DNA, într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO.

Un aspect inedit ar fi dezvăluirea făcută luni de Rovana Plumb, care a afirmat că în ședința PSD în care și-a anunțat demisia au mai existat și alți miniștri care ar fi vrut să demisioneze, în semn de solidaritate, cum ar fi Doina Pană sau Lia Olguța Vasilescu.

Citește și: SURSE - Se joacă tare între Iohannis și PSD: președintele, solicitare către serviciile secrete

Detaliile dosarului:

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

În același dosar, au fost deferiți justiției Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a PSD.

De asemenea, Olguța Vasilescu este acuzată că și-a folosit influența pentru a obține de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conținând imaginea acesteia și sloganuri de campanie electorală. Materialele în cauză au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, susțin anchetatorii.

Totodată, procurorii anticorupție spun că primarul Craiovei a pretins și primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru și printr-o asociație non-profit, de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Pe 27 ianuarie 2017, Curtea de Apel București a decis să retrimită la DNA dosarul, după ce mai multe probe strânse de anchetatori au fost declarate nule.

Citeşte şi: Paul Stănescu, prima reacție după ce au apărut infirmații că Iohannis l-ar refuza

***

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.