Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran: Tatăl tinerei Mahsa Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului

dw.com
Mahsa Amini

Tatăl tinerei Mahsa Amini, care a murit în custodia poliţiei în Iran după ce a fost arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic, nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului, transmite dpa, preluat de Agerpres.

"Nimeni nu-mi dă un răspuns despre moartea fiicei mele", a spus Amjad Amini, citat duminică de presa locală. Autorităţile responsabile "precum şi medicina legală nu îmi permit nici măcar să văd dosarele", a spus el. I s-a spus, în schimb, că trebuie să aibă răbdare, a adăugat Amini.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi îi promisese că moartea fiicei sale va fi investigată,"dar până acum nu s-a întâmplat nimic", a declarat tatăl fetei, citat de site-ul Eghtesad-News.

Avocaţii lui Amini au cerut în justiţie accesul la dosare şi la înregistrările video ale poliţiei.

Mahsa Amini a murit în spital pe 16 septembrie după ce a intrat în comă, dar cauza morţii sale rămâne necunoscută. Ea a fost arestată de poliţia moravurilor la Teheran luna trecută, deoarece de sub văl îi ieşeau câteva şuviţe de păr. Nu este clar ce s-a întâmplat cu ea în arest. Acuzată de brutalitate, poliţia respinge acuzaţiile, iar ministerul de interne susţine că tânăra de 22 de ani a murit de insuficienţă cardiacă.

De la moartea ei, sute de mii de oameni au manifestat în toată ţara împotriva guvernului. Martori din capitală au spus că atât forţele de securitate cât şi protestatarii au devenit din ce în ce mai violenţi.

Manifestaţiile au continuat până la primele ore ale zilei de duminică. Au avut loc mitinguri în mai multe părţi ale capitalei, în pofida prezenţei puternice a poliţiei. Forţele de securitate au reprimat violent protestele studenţilor, potrivit informaţiilor furnizate de presa locală. După demonstraţii, mai mulţi profesori de la renumita Universitate Sharif au fost bătuţi, a declarat duminică, pe Telegram, ziarul iranian Emtedad.

Duminică, un raport al ministerului de interne cu privire la proteste a fost discutat în parlament. Legislativul, care este dominat de linia dură, a ajuns la concluzia că revoltele au fost organizate de ţări străine şi de inamicii Iranului pentru a slăbi sistemul islamic. Prin urmare, poliţia şi forţele armate ar trebui să continue să ia măsuri împotriva protestatarilor, se susţine în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.