Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranianul care a inspirat filmul "The Terminal" a murit pe aeroportul din Paris

apnews.com

Un iranian care a trăit timp de 18 ani pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris și a cărui poveste a inspirat filmul lui Steven Spielberg "The Terminal" a murit sâmbătă în aeroportul pe care l-a numit mult timp acasă, au anunțat autoritățile, informează AP.

Merhan Karimi Nasseri a murit în urma unui atac de cord în Terminalul 2F al aeroportului în jurul prânzului, potrivit unui oficial al autorității aeroportuare din Paris. Poliția și o echipă medicală l-au tratat, dar nu au reușit să îl salveze, a precizat oficialul. Acesta nu a fost autorizat să fie numit public.

Nasseri a locuit în Terminalul 1 al aeroportului din 1988 până în 2006, mai întâi într-un limbo legal, deoarece nu avea acte de rezidență, iar mai târziu, aparent prin alegere.

An de an, a dormit pe o bancă de plastic roșie, împrietenindu-se cu lucrătorii aeroportului, făcând duș în instalațiile personalului, scriind în jurnalul său, citind reviste și observând călătorii care treceau. Personalul l-a poreclit Lord Alfred, iar el a devenit o mini-celebritate printre pasageri.

"În cele din urmă, voi părăsi aeroportul", a declarat el pentru The Associated Press în 1999, fumând o pipă pe banca sa, având un aspect fragil, cu părul lung și subțire, ochii înfundați și obrajii goi. "Dar încă aștept un pașaport sau o viză de tranzit".

Nasseri s-a născut în 1945 în Soleiman, o parte a Iranului aflată atunci sub jurisdicție britanică, dintr-un tată iranian și o mamă britanică. A părăsit Iranul pentru a studia în Anglia în 1974. Când s-a întors, a spus el, a fost încarcerat pentru că a protestat împotriva șahului și expulzat fără pașaport.

El a solicitat azil politic în mai multe țări din Europa. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați din Belgia i-a acordat acreditarea de refugiat, dar a declarat că servieta în care se afla certificatul de refugiat i-a fost furată într-o gară din Paris.

Ulterior, poliția franceză l-a arestat, dar nu l-a putut expulza nicăieri, deoarece nu avea documente oficiale. A ajuns la Charles de Gaulle în august 1988 și a rămas acolo. Alte probleme birocratice și legile europene din ce în ce mai stricte privind imigrația l-au ținut ani de zile într-un no man's land juridic.

Când a primit, în sfârșit, documentele de refugiat, el a descris surpriza și nesiguranța sa de a părăsi aeroportul. Se pare că a refuzat să le semneze și a sfârșit prin a rămâne acolo încă câțiva ani, până când a fost spitalizat în 2006, iar mai târziu a locuit într-un adăpost din Paris.

Cei care s-au împrietenit cu el în aeroport au spus că anii de trai în spațiul fără ferestre i-au afectat starea psihică. Medicul aeroportului din anii 1990 era îngrijorat de sănătatea sa fizică și mentală și l-a descris ca fiind "fosilizat aici". Un prieten agent de bilete l-a comparat cu un prizonier incapabil să "trăiască afară".

În săptămânile dinaintea morții sale, Nasseri locuia din nou la Charles de Gaulle, a declarat oficialul aeroportului. Povestea halucinantă a lui Nasseri a inspirat vag filmul "The Terminal" din 2004, cu Tom Hanks în rolul principal, precum și un film francez, "Lost in Transit", și o operă intitulată "Flight".

În "The Terminal", Hanks îl interpretează pe Viktor Navorski, un bărbat care sosește pe aeroportul JFK din New York din Krakozhia, o țară fictivă din Europa de Est, și descoperă că o revoluție politică care a avut loc peste noapte i-a invalidat toate documentele de călătorie. Viktor este aruncat în salonul internațional al aeroportului și i se spune că trebuie să rămână acolo până când statutul său va fi rezolvat, lucru care se prelungește pe măsură ce tulburările din Krakozhia continuă.

Nu au fost disponibile imediat informații despre supraviețuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.