Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a raportat 92 noi decese, bilanţul total a crescut la 4.869

www.time.com
Coronavirus in Iran

Iranul a anunţat joi 92 noi decese provocate de noul coronavirus, un bilanţ sub 100 pentru a treia zi consecutivă în ţara cea mai afectată de pandemie din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Bilanţul total al persoanelor decedate de COVID-19 a crescut la 4.869, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în cadrul briefingului de presă cotidian, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Ultimă oră! Iohannis: ‘O majoritate parlamentară fără legitimitate votează măsuri populiste’

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.606 cazuri, ridicând numărul total al infectărilor la 77.995, a spus el, adăugând că au fost efectuate peste 310.340 de teste.

Dintre cazurile spitalizate, 52.229 de persoane sunt vindecate şi 3.594 de pacienţi se află în stare critică, potrivit lui Kianouche Jahanpour.

În străinătate, unii au suspiciuni că cifrele oficiale iraniene sunt subestimate.

Citește și: În continuare exportăm forța de muncă. 150 de lucrători în agricultură din România ajung în Marea Britanie

Un centru de cercetări din cadrul Parlamentului iranian estimează într-un raport publicat marţi că bilanţul real al pandemiei ar fi cu 80% mai mare decât cifrele anunţate de guvern.

Numărul infectărilor ar fi de "opt până la zece ori" mai mare, potrivit acestui raport.

Statisticile oficiale nu se bazează decât pe numărul de "pacienţi spitalizaţi care prezentau simptome grave", potrivit raportului.

Citește și: Avertisment! Consumul de alcool crește riscul de contractare a Covid-19 și înrăutățește efectele bolii

Guvernul este de asemenea criticat de acest centru pentru că a reacţionat prea lent la epidemie. În raportul său, centrul avertizează că "un al doilea val" ar putea avea loc în iarna viitoare.

Totuşi, într-un comunicat de joi, centrul a dat înapoi şi a negat că a contrazis guvernul în ceea ce priveşte statisticile. El a acuzat "media externe" că mint şi îi deformează rapoartele pentru a decredibiliza statisticile oficiale.

Adjunctul ministrului sănătăţii, Alireza Raissi, a declarat miercuri că cifrele privind pandemia în Iran ar putea fi mai mari din cauza numărului de teste limitat, respingând însă acuzaţiile de estimări bazate pe un "model incorect".

Citește și: Liderul deputaților PNL, după votul din Parlament: ‘PSD propune practic eliminarea ordonanțelor militare’

"Cazurile pe care le-am confirmat nu sunt cu siguranţă statisticile reale. Dar nu există evaluări exacte nicăieri în lume", a declarat el, citat de agenţia oficială Irna, fără a face referire la raportul centrului.

Ministerul Sănătăţii le-a interzis universităţilor de medicină din provincii să-şi întocmească propriile statistici, argumentând că acest lucru i-a făcut pe iranieni să călătorească în regiunile cel mai puţin afectate, ceea ce în consecinţă a dus la propagarea virusului, potrivit Irna.

De la înregistrarea primelor decese în februarie, guvernul nu a instituit izolarea dar a introdus restricţii închizând şcolile, universităţile, moscheile, cinematografele, centrele culturale şi stadioanele.

Preşedintele Hassan Rohani a anunţat pe 5 aprilie redeschiderea afacerilor cu "risc scăzut" de propagare a virusului, în scopul protejării economiei lovite de sancţiunile dure americane.

Această decizie, intrată în vigoare sâmbătă în provincii şi care ar urma să fie aplicată săptămâna viitoare la Teheran, a suscitat critici în rândul specialiştilor din sănătate şi în cercurile puterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.