Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a scos din ţară 11 tone de apă grea

Iranul a trimis în Oman 11 tone de apă grea care vor fi vândute unei terţe ţări, demonstrându-şi astfel voinţa de a respecta acordul nuclear din iulie 2015 de a se debarasa de surplusul său de apă grea, a declarat marţi Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), citată de AFP.

Ali Akbar Salehi, citat de agenţia de presă a televiziunii de stat Irib, a precizat că o ţară, pe care nu a menţionat-o, ''şi-a exprimat interesul de a cumpăra apă grea'', din care ''11 tone au fost trimise în Oman''.

Citeşte şi: Contre DURE între Moscova şi Kiev. Doi soldaţi au fost RĂPIŢI din Crimeea

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, a declarat că au avut loc negocieri ''cu ţări interesate, îndeosebi europene'', pentru a le vinde surplusul de apă grea.

În ultimul său raport de etapă publicat săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA, cu sediul la Viena) a confirmat că Teheranul îşi respectă angajamentele legate de acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri.

AIEA a relevat totodată o depăşire cu o sută de kilograme a stocului de apă grea a Iranului, plafonat în mod normal la 130 de tone. Apa grea este folosită la unele reactoare nucleare.

VICTORIE mare pentru fostul preşedinte egiptean. A scăpat de două sentinţe judecătoreşti

Kamalvandi a răspuns atunci că ţara sa îşi îndeplineşte obligaţiile şi că a vândut deja 70 de tone de apă grea pe piaţa internaţională.

Acordul, încheiat în iulie 2015 de către Teheran cu SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, prevede o ridicare treptată a sancţiunilor impuse Iranului în schimbul unei încadrări stricte a programului său nuclear doar în scopuri civile, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.