Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul anunţă arestarea mai multor străini care ar avea legătură cu protestele

protest oslo ambasada iranului
Protestele, care s-au soldat cu cel puţin 83 de morţi, au izbucnit după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană, la trei zile după ce a fost arestată pentru că a încălcat codul vestimentar strict al Iranului, care impune femeilor să poarte vălul islamic.

Guvernul, care neagă orice implicare a poliţiei în moartea femeii de 22 de ani, i-a acuzat pe manifestanţi de "răzvrătire", anunţând sute de arestări.

Într-un comunicat, Ministerul Informaţiilor de la Teheran a anunţat arestarea a "nouă cetăţeni din Germania, Polonia, Italia, Franţa, Ţările de Jos, Suedia etc.". Potrivit ministerului, aceştia au fost reţinuţi "la locurile revoltelor sau au fost implicaţi în acestea".

Autorităţile iraniene au acuzat încă de la începutul protestelor forţele străine, între care Statele Unite, inamicul lor declarat, că se află în spatele manifestaţiilor sau că le instigă.

În acelaşi timp, Iran International, un canal de televiziune în limba persană cu sediul la Londra, a difuzat vineri mai multe înregistrări video, pe care AFP nu a putut să le autentifice imediat, care arată reprimarea manifestaţiilor.

În oraşul Ahvaz (sud-vest), forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa numeroase persoane care au ieşit în stradă pentru a scanda sloganuri antiguvernamentale, potrivit altor imagini.

La Zahedan, în provincia Sistan-Balucistan (sud-est), asupra mai multor bărbaţi care aruncau cu pietre într-un comisariat a fost deschis focul, potrivit altor imagini difuzate de Iran International.

Organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a anunţat că mai multe persoane au fost ucise în Zahedan.

Televiziunea de stat iraniană a transmis că bărbaţi înarmaţi au deschis focul vineri şi au lansat cocteiluri Molotov asupra unui comisariat. "Mai mulţi poliţişti şi trecători au fost răniţi în schimburile de focuri", a adăugat televiziunea iraniană.

Şeful poliţiei din Sistan-Balucistan a declarat la postul public de televiziune că trei comunicate din această provincie au fost atacate, fără a oferi însă niciun bilanţ al confruntărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.