Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul denunţă expulzarea sa din Comisa ONU pentru drepturile femeilor

Agerpres - Reuters
iran drapel steag

Ministerul de Externe al Iranului a denunţat decizia ONU de a exclude Teheranul din Comisia privind Statutul Femeilor (CSW), în urma reprimării dure de către autorităţile iraniene a protestelor din ultimele luni, declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, relatează DPA.

"A fost o decizie motivată politic şi inacceptabilă, fără nicio bază legală, pe care, prin urmare, o condamnăm în cei mai duri termeni", a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanaani, citat pe site-ul Ministerului de Externe.

ONU nu ar trebui să permită ca puterile mondiale să o instrumentalizeze politic, a spus el, potrivit Agerpres.

Consiliul Economic şi Social al ONU a decis miercuri asupra acestei chestiuni, cu 29 de voturi, din cele 54 de state membre, în favoarea unei rezoluţii pentru excluderea Iranului din CSW, înaintată de SUA.

Printre statele care au votat împotriva rezoluţiei s-au numărat şi Rusia şi China.

Comisia, care are 45 de membri aleşi pe un mandat de câţiva ani, are ca scop întărirea egalităţii de gen şi a rolului femeilor.

Consiliul Economic şi Social şi-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu acţiunile Iranului "începând din septembrie 2022 de a submina încontinuu şi de a suprima tot mai mult drepturile femeilor şi fetelor, inclusiv dreptul la libertatea de expresie şi de opinie, deseori prin folosirea excesivă a forţei".

În Iran, de la mijlocul lunii septembrie au loc proteste masive împotriva puternicei elite politice a Republicii Islamice.

Manifestaţiile antiguvernamentale au fost declanşate de moartea unei femei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, la 22 septembrie. Ea a murit în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese reţinută pentru încălcarea codului vestimentar islamic strict pentru femei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.