Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul își activează milițiile aliate pentru a extinde conflictul din Gaza

dawn.com
houthi yemen

Iranul a dat o nouă întorsătură faimoasei sale "Axe de rezistență" împotriva Israelului, cu atacuri ale aliaților săi rebeli din Yemen împotriva mai multor nave de marfă și a unui distrugător american în apele Mării Roșii, conform ABC, scrie Rador Radio România.

Potrivit Pentagonului, atacurile cu rachete balistice antinave au provocat daune unora dintre navele comerciale, iar acestea au fost respinse de distrugător. Bazele de lansare au fost situate pe teritoriul Yemen, sub controlul rebelilor Houthi (din secta musulmană șiită), pe care Iranul i-a susținut încă de la începutul războiului civil.

Pe 15 noiembrie, guvernul iranian a anunțat prin ministrul său de Externe crearea a ceea ce a numit "Axa de rezistență" împotriva Israelului, în apărarea "fraților săi palestinieni din Gaza". Amenințarea - și obiectivul - regimului fundamentalist persan este de a extinde conflictul Israelului împotriva Hamas și de a-l transforma într-un "război al religiei" în apărarea islamului. Aliații Iranului din regiune sunt miliții șiite înarmate: cele din Irak (care rămân înarmate, în ciuda participării partidelor șiite la Guvernul de la Bagdad), cele care luptă în războiul civil din Siria și cele din Liban (Hezbollah).

În mod paradoxal, motivul creării Axei și al mobilizării acesteia - deocamdată cu ciocniri sporadice ale Hezbollah în nordul Israelului, și lansarea de rachete din Yemen și amenințarea la adresa traficului în Marea Roșie - este acela de a se impune ca un campion al cauzei palestinienilor, dintre care marea majoritate sunt adepți ai curentului sunnit al islamului.

Al treilea front?

Șiismul și sunnismul s-au confruntat pe câmpul de luptă de când a apărut diviziunea în secolul al VII-lea, la câțiva ani după moartea lui Mohamed. Motivul despărțirii a fost mai întâi ereditar - șiiții au cerut ca liderul islamului să fie rudă cu profetul, iar sunniții l-au susținut în schimb pe cel ales de comunitate - iar ulterior diviziunea a devenit doctrinară. Marea majoritate a islamului este sunnită, iar în diferite momente ale istoriei armatele sale au fost pe punctul de a-i extermina pe șiiți. Astăzi, Iranul conduce lumea șiită; Arabia Saudită conduce lumea sunnită pentru statutul său de gardian al Meccăi și Medinei.

Odată cu începerea celei de-a doua etape a războiului din Gaza, scopul atacurilor rebelilor yemeniți pare să fie deschiderea unui al treilea front de atenție mondială, deși al doilea - cel al graniței Israelului cu Libanul - continuă să fie foarte slab. Iranul minimizează faptul că palestinienii Hamas aparțin sectei sunnite și, în schimb, subliniază dimensiunea "apărării islamului". Liderii mișcării fundamentaliste palestiniene subliniază și caracterul "religios" și nu doar naționalist al revoltei lor împotriva Israelului, cu speranța că războiul se va extinde în țările arabe din regiune și va genera atacuri teroriste și proteste islamiste în întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.