Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul joacă tare și anunță restrângerea unora dintre angajamentele luate prin acordul nuclear din 2015. Americanii caută aliați în regiune

iran, sua

Iranul a anunţat duminică că nu se va renunţa la decizia de a restrânge unele dintre angajamentele pe care și le-a asumat în urma acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, a declarat ministrul adjunct de Externe iranian, Abbas Araqchi, relatează Reuters preluat de mediafax.

"Semnatarii europeni ai acordului nu au dorinţa de a salva acordul. Decizia noastră de a ne restrânge angajamentul față de acord este o decizie națională și este ireversibilă, atâta timp cât cererile noastre nu sunt îndeplinite", a declarat Araqchi după întâlnirea de la Teheran cu ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu.

Vezi și: Nucleara a fost aruncată! Carmen Dan pe făraș!

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat duminică că se va deplasa în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre criza din relaţia cu Iranul, după o noua escaladare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, informează AFP citat de Agerpres.

"Vom discuta despre modul de a ne asigura că suntem toţi pe aceeaşi lungime de undă, precum şi despre modalitatea de a organiza o coaliţie internaţională" în privinţa Iranului, a declarat presei şeful diplomaţiei americane, cu puţin timp înainte de a părăsi Washingtonul.

Mike Pompeo a precizat că se va opri în cele două ţări, pe care le consideră "aliaţi importanţi în confruntarea pe care o reprezintă Iranul" în drum spre India, unde marţi va începe o vizită ce face parte dintr-un turneu care va mai cuprinde Sri Lanka, Japonia şi Coreea de Sud.

Criza dintre Iran şi SUA a escaladat după ce Iranul a doborât joi o dronă americană, invocând faptul că aparatul de zbor pătrunsese în spaţiul său aerian.

SUA au dat asigurări că drona a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional, iar preşedintele Donald Trump a spus că a anulat în ultima clipă decizia iniţierii de represalii vineri împotriva unor ţinte iraniene.

Mike Pompeo a calificat, de asemenea, drept 'copilărească' o hartă prezentată de Teheran, menită să confirme o violare a spaţiului iranian de către o dronă spion americană în luna mai.

"Aţi văzut acea hartă copilărească pe care ministrul afacerilor externe (Mohammad Javad) Zarif a arătat-o şi care contravine excelenţei şi profesionalismului armatei şi serviciilor de informaţii americane", a mai declarat secretarul de stat american.

În opinia acestuia, harta iraniană "nu ar trebui să lase nimănui nicio îndoială în privinţa locului în care aparatul neînarmat se afla: zbura în spaţiul aerian internaţional".

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a făcut publică o hartă ce prezintă traiectoria unei drone americane MQ9, care ar fi rămas în spaţiul iranian cel puţin 20 de minute şi ar fi primit trei avertismente din partea forţelor iraniene.

Secretarul de stat american a reiterat oferta de dialog a preşedintelui Trump pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Iranul, suspectat că urmăreşte să îşi construiască un arsenal nuclear.

"Suntem gata să negociem fără condiţii prealabile. Ştiu unde să ne găsească", a spus el.

"Şi sunt încrezător în faptul că în momentul în care vor fi pregătiţi cu adevărat să vorbească, vom putea începe această conversaţie", a adăugat Pompeo. "Aştept cu nerăbdare ca acea zi să sosească".

Duminică, un fost consilier militar american a avertizat că tensiunile "ar putea deveni incontrolabile".

"Cea mai mare îngrijorare a a mea este ca preşedintele să nu îşi piardă marja de manevră, să nu mai aibă opţiuni (...) şi ca lucrurile să devină incontrolabile", a declarat Mike Mullen pe postul de televiziune ABC.

"Ultimul lucru de care avem nevoie este un război cu Iranul", a precizat Mullen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.