Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul se alătură cauzei Palestinei și îi îndeamnă pe palestinieni la rezistență împotriva intervenției părtinitoare ale SUA în favoarea Israelului

Hassan Rouhani

Iranul i-a îndemnat vineri pe palestinieni să nu renunţe la rezistenţa împotriva demersurilor preşedintelui american Donald Trump în favoarea Israelului în problema Ierusalimului şi a Înălţimilor Golan, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

"Recunoaşterea de către preşedintele SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a Înălţimilor Golan ocupate ca aparţinând regimului sionist nelegitim arată în mod clar că rezistenţa şi perseverenţa palestinienilor, simbolizate de 'Ziua Pământului', reprezintă calea cea dreaptă", a subliniat Ministerul iranian de Externe într-o postare pe pagina sa de internet.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Palestinienii marchează sâmbătă Ziua Pământului, comemorând moartea a şase cetăţeni arabi israelieni ucişi de forţele de securitate israeliene în cursul manifestaţiilor de protest contra confiscărilor de terenuri din nordul Israelului, în 1976.

Israelul a capturat Înălţimile Golan de la Siria, în războiul din 1967, anexând acest teritoriu în 1981 într-un demers declarat de Consiliul de Securitate al ONU drept "nul şi lipsit de efecte legale internaţionale". Palestinienii vor să-şi declare un stat independent pe teritoriile ocupate de Israel în războiul din 1967, dar negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt îngheţate din 2014.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Donald Trump a semnat luni la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, un decret prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan. Netanyahu, care încearcă să obţină un nou mandat în urma alegerilor legislative de pe 9 aprilie, presează de mai mult timp Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului asupra acestui teritoriu. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Qatarul şi Kuweitul au criticat ulterior decizia SUA, insistând că este un teritoriu arab ocupat. Şi Iranul, stat nearab, împărtăşeşte acest punct de vedere.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

"Americanii încalcă dreptul internaţional în fiecare zi şi recent au făcut acest lucru în legătură cu Înălţimile Golan", a declarat la televiziunea de stat preşedintele iranian Hassan Rouhani. "Noi vom rezista şi, cu voia lui Dumnezeu, vom învinge", a adăugat el.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au crescut după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear din 2015 încheiat între Iran şi principalele puteri şi de a reinstitui sancţiuni împotriva republicii islamice, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.