Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul va face un nou pas pe calea dezangajării din acordul nuclear din 2015 (ministrul de externe)

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Iranul va face un nou pas pe calea dezangajării din acordul nuclear din 2015, a declarat sâmbătă ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, fără a da detalii, potrivit agenţiei parlamentare de ştiri ICANA, transmite Reuters preluat de agerpres.

Iranul a spus în mod repetat că îşi va reduce în etape angajamentul faţă de acordul nuclear şi că se poate chiar retrage din pact dacă ţările semnatare rămase nu găsesc modalităţi de a-i proteja economia de sancţiunile impuse de Statele Unite.

SUA au ieşit din acord anul trecut.

"În situaţia actuală va fi implementat al treilea pas în reducerea angajamentelor'' din acordul nuclear, a spus el.

"Am spus că, dacă (acordul) nu este complet implementat de ceilalţi, atunci şi noi îl vom implementa în aceeaşi manieră incompletă. Şi, desigur, toate acţiunile noastre au fost în cadrul (acordului)".

Luna trecută, Iranul a ameninţat că va reporni centrifuge dezactivate şi va creşte îmbogăţirea uraniului până la o puritate de 20%, acţiune prin care se îndepărtează de acordul nuclear.

Oficiali iranieni au spus că toate acţiunile Teheranului în sensul reducerii angajamentelor sale faţă de acordul nuclear sunt reversibile atâta timp cât semnatarii rămaşi îşi respectă angajamentele.

Temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale au crescut de când preşedintele american, Donald Trump, s-a retras anul trecut din acordul semnat în 2015 şi a reimpus o serie de sancţiuni menite să determine Teheranul să acorde concesii de securitate mai largi.

Statele Unite au impus, miercuri, sancţiuni împotriva şefului diplomaţiei iraniene însuşi, interzicând orice tranzacţie cu acesta şi îngheţând toate proprietăţile sau activele pe care Mohammad Javad Zarif le-ar deţine în SUA, deşi ministrul, care a studiat în Statele Unite, a spus că nu deţine bunuri în afara Iranului.

El a adăugat la un eveniment caritabil vineri seara că este mândru să fie sancţionat de America pentru apărarea drepturilor poporului iranian, a raportat agenţia de ştiri IRIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.