Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul vrea să folosească recunoaşterea facială pentru a aplica noua lege strică privind hijab-ul

ibtimes.com
afganistan hijab

Guvernul iranian plănuieşte să utilizeze tehnologia de recunoaştere facială în transportul public pentru a identifica femeile care nu respectă o nouă lege strictă privind purtarea hijab-ului, în timp ce regimul îşi continuă acţiunile punitive împotriva vestimentaţiei femeilor.

Secretarul Comandamentului pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor din Iran, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, a anunţat într-un interviu recent că guvernul plănuieşte să folosească tehnologia de supraveghere împotriva femeilor în locurile publice, ca urmare a unui nou decret semnat de preşedintele ţării, Ebrahim Raisi, privind restricţionarea îmbrăcămintei femeilor.

Decretul a fost semnat la 15 august, la o lună după „Ziua naţională a Hijabului şi a castităţii” din 12 iulie, care a declanşat proteste în întreaga ţară din partea femeilor care au postat pe reţelele de socializare videoclipuri cu capul descoperit pe străzi, în autobuze şi trenuri, potrivit The Guardian.

„Guvernul iranian se joacă de mult timp cu ideea de a folosi recunoaşterea facială pentru a identifica persoanele care încalcă legea", a declarat Azadeh Akbari, cercetător la Universitatea Twente, din Olanda. „Regimul combină forme violente „de modă veche” de control totalitar, îmbrăcate în noi tehnologii".

Unele dintre femeile arestate pentru că au sfidat noul decret au fost identificate după ce au fost postate online înregistrări video în care erau hărţuite în mijloacele de transport în comun pentru că nu purtau hijab-ul în mod corespunzător.

Una dintre ele, Sepideh Rashno, în vârstă de 28 de ani, a fost arestată după ce pe reţelele de socializare a circulat o înregistrare video în care era certată pentru „îmbrăcăminte necorespunzătoare” de către un alt pasager, care a fost apoi forţat să coboare din vehicul de către trecătorii care au intervenit în favoarea lui Rashno. Potrivit grupului pentru drepturile omului Hrana, Rashno a fost bătută după arestare şi ulterior a fost forţată să îşi ceară scuze la televizor faţă de pasagerul care a hărţuit-o.

Rashno nu este prima persoană care suferă o represiune violentă ca urmare a faptului că a devenit virală pe internet. În 2014, şase iranieni - trei bărbaţi şi trei femei - au fost condamnaţi la un an de închisoare şi 91 de lovituri de bici după ce un videoclip în care dansau în Teheran pe melodia Happy a lui Pharrell Williams a avut peste 150.000 de vizualizări.

Din 2015, guvernul iranian a introdus treptat cărţile de identitate biometrice, care includ un cip care stochează date precum scanarea irisului, amprentele digitale şi imaginile faciale. Cercetătorii se tem că aceste informaţii vor fi acum folosite împreună cu tehnologia de recunoaştere facială pentru a identifica persoanele care încalcă codul vestimentar impus, atât pe străzi, cât şi în spaţiul cibernetic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.