Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu: Dacă vrem reducerea deficitului extern trebuie redus deficitul bugetar

Inquam Photos / Octav Ganea
isarescu

Dacă vrem reducerea deficitului extern trebuie redus deficitul bugetar, pentru că o corecție necesară deficitului extern nu se va putea face doar prin deprecierea cursului, a declarat joi Mugur Isărescu, la o conferință a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), conform Mediafax.

"Probabil cel mai vizibil barometru al existenței unor dezechilibre fundamentale precum deficitul de cont curent, dar și al schimbării de sentiment al percepției (n.r. investitorilor și a piețelor internaționale), inclusiv din cauza unor factori emoționali, este piața valutară. Iar evoluțiile recente din această piață, inclusiv în context regional, sunt relevante. Eu spun relevante și nu am spus niciodată alarmante. (…) Noi, la banca centrală, ne menținem opinia că o corecție a deficitului extern, necesară, când se va întâmpla, nu se va putea face doar prin deprecierea cursului de schimb. Și nici nu cred că e bine, dacă vedem exact din ce e făcut deficitul de cont curent", a spus Isărescu.

El a explicat că dacă avem deficit fiscal de 4,4% dintr-un deficit extern de 5,5%, corecția prin cursul de schimb nu poate acoperi decât ce rămâne din deficitul extern, adică deficitul de 1% reprezentat de deficitul privat neguvernamental. Totodată, Isărescu a spus că o depreciere a cursului nu face decât să majoreze deficitul bugetar.

"Trebuie să ne adresăm deficitului guvernamental dacă vrem reducerea deficitului extern, iar o depreciere a cursului nu face decât să majoreze deficitul guvernamental. Încarcă povara finanțării deficitului. Avem povară mare a finanțării deficitului. La fel ca și o majorare a dobânzilor. Noi la banca centrală ne menținem opinia că corecția deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecția deficitului public. Iar acest lucru nu se poate face dintr-odată", a adăugat guvernatorul.

Isărescu a spus că deprecierile moderate ale cursului de schimb, consemnate în ultimii ani, de 2-3%, au mai degrabă rolul de a tempera presiunile de pe piață și de a evita formarea și alimentarea altor dezechilibre, precum și readucerea competitivității la un nivel acceptabil după creșterea costurilor cu energia și forța de muncă.

El a reiterat că majorările de taxe în timpul unei scăderi economice ar accentua numai ciclul negativ și că dacăautoritățile nu vor face corecțiile la vremea potrivită piețele le vor obliga să le facă ulterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.