Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu, semnal de alarmă: Efectul de bumerang al Codului Fiscal

isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că relaxarea fiscală din ultimele luni şi noul Codul Fiscal vor avea un efect de bumerang. Stimularea excesivă a cererii va se va reflecta în preţuri inflaţioniste sau în deficit de cont curent.

"În iulie 2010 am avut o creştere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substanţial, zic eu, la 20,6% când s-a redus cota de TVA la pâine în septembrie 2013, apoi la 16% în iunie anul acesta, când s-a extins la alimente. Este cea mai mică din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a văzut şi pe preţuri. Relaxarea fiscală de proporţii de anul trecut şi din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potenţial. Această relaxare fiscală (...) face ca spaţiul de relaxare să se îngusteze extrem de rapid şi să dispară spre sârşitul acestui an", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că deviaţia PIB este încă negativă în prezent, ceea ce înseamnă că economia mai are potenţial de creştere, însă spre finele anului se va trece la exces de cerere.

"Cu alte cuvinte, stimularea cererii în plus începând cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce în preţuri inflaţioniste sau în deficit de cont curent. Lucrăm cu calcule destul de precise (...) Câmpul de relaxare se îngustează, vrem să relaxăm mai mult, trebuie să mărim potenţialul, creşterea econimică nu vine numai din stimulent, este produsă de productivitate şi de locuri de muncă. Dacă nu acţionezi asupra acestor doi factori, care ei duc la creştere economică, şi acţionezi numai pe stimulente, se ajunge la punctul de inflexiune şi se termină câmpul de relaxare fiscală şi, apăsând pe acceleraţie, nu mai duce la nimic, duce la consum de combustibil mai mare, de consum de resurse şi la dezechilibre", a explicat Isărescu, potrivit Mediafax.

El a amintit că obiectivul politic de a recupera pierderea faţă de periaoda pre-criză a fost atins, economia ajungând la PIB-ul de dinaintea crizei, despre care a apreciat că era umflat, supraîncălzit.

Totuşi, a atras atenţia asupra investiţiilor, care au scăzut cu 45%, reprezentând o problemă mare care complică deciziile.

"Adică ce stimulăm în continuare pentru a creşte PIB-ul, consumul final sau acumularea brută de capital? Vorbim în termeni de echilibru economic, salariul mediu este în creştere foarte mare în termeni economici, se duce spre 10%, creditele de consum sunt în revenire puternică, la comerţul cu amănuntul avem cea mai mare creştere din Europa şi încă efectele TVA la alimente nu s-au făcut simţite în totalitate", a continuat guvernatorul BNR.

El atrage atenţia că decizia de politică economică în perioada următoare este foarte complicată, iar problema investiţiilor trebuie rezolvată pentru că acestea reprezintă un factor al creşterii productivităţii şi al creşterii durabile economice, "dacă vrem să creştem mai mulţi ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.