Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Își merită Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, apelativul de Pinocchio?

Facebook
Dominic Fritz

Ales primar pe valul USR din 2019-2020, când multă lume bună a crezut orbește în această nouă forță politică, deși nimeni nu știa cine este el, cetățean german, netrăitor în România,  Dominic Fritz a contrariat repede, aruncând în spațiul public, încă din prima zi de mandat și continuând în celelalte, lucruri pe care timișorenii le știau prea bine că erau altfel.

Pas cu pas, însă, gluma s-a îngroșat.

Dacă la alegeri, i-au dat pur și simplu un cec în alb, când la o lună de la instalarea lui la putere s-au trezit în mod stupid ținuți închiși în case -Timișoara fiind atunci singurul oraș mare carantinat-, timișorenii au început să-și deschidă ochii. Și pe măsură ce timpul trecea și Fritz nu arăta nimic, tot ce se mai întâmpla în oraș fiind proiecte lăsate în derulare de predecesorul său, Robu și ele gestionate de noua administrație total incompetent, simpatia inițială s-a transformat în decepție în masă la adresa lui.

”Cum obiceiul de a minți s-a dovedit trăsătură dominantă a caracterului său, probabil exacerbată și de incapacitatea de a face ceva bun, de a veni măcar fie și doar cu o idee de mai bine pentru oraș, Fritz a primit porecla de Pinocchio și titlul de cel mai mincinos primar din istoria Timișoarei.”, susțin cei cu care au urmărit evoluția edilului.

Zilele trecute, supărat că fostul primar, profesorul universitar Nicolae Robu, a demontat o serie ”de inexactități”, frumos, argumentat, credibil pentru oricine, unele cu privire la pretinsa de către Fritz luptă a sa cu clanurile, când, de fapt, lupta a fost dusă de Robu și victoriile tot de Robu obținute, altele cu privire la pretinsele de către Fritz merite în finalizarea PUG-ului, când, de fapt, noul PUG a fost gata din 2020, în trei ani de mandat Fritz doar stricându-l pe ici pe colo.

Esența atacului a fost că administrația Robu ar fi stat foarte slab la capitolul absorbție de fonduri europene.

Toată lumea s-a mirat, pentru că unul din lucrurile cu care Robu era notoriu era tocmai știința sa de a atrage fonduri europene și performanțele concrete, încă de pe vremea când era conducătorul Universității Politehnica Timișoara. Așa cum era de așteptat, el a ieșit imediat, desființându-l, pur și simplu pe Fritz, până și în ochii celor mai înfocați susținători ai săi.

Iată-i replica, reprodusă în continuare:

“1. Performanțele Administrației Robu pe exercițiul european 2007-2013, decalat în România la 2010-2016:

- a implementat 35 de proiecte pe fonduri europene dintr-un total de 35; dintre acestea, 11 au avut finanțarea aprobată în timpul Administrației Ciuhandu, iar 24 au obținut-o în timpul Administrației Robu, deși aceasta s-a instalat abia la mijlocul lui 2012

2. Performanțele Administrației Robu pe exercițiul european 2014-2020, decalat în România la 2017-2023:

- a lăsat moștenire 92 de proiecte proprii pe fonduri europene, generate și cu finanțarea aprobată în perioada 2017-2020 (deci: cu Robu ca primar), programate să-și primească banii, conform calendarului european, în perioada 2021-2023 (n.n. -deci, când Robu n-a mai fost primar); aproape toate cele 92 de proiecte au fost lăsate deja în implementare, în diverse stadii

3. Administrația Fritz a moștenit cu sarcina de a le continua, cele 92 de proiecte pe fonduri europene generate și cu finanțarea aprobată sub Administrația Robu, dar s-a dovedit incapabilă să ducă la bun sfârșit nu mai puțin de 30 dintre ele!

4. Este o nerușinare demnă de un control de specialitate să afirme cineva că Administrația Robu a avut o absorbție slabă, câtă vreme, cum s-a arătat mai sus, pe exercițiul 2007-2013, absorbția a fost de 100%, iar pe exercițiul 2014-2020, ea nu putea absorbi, adică face încasări, ci doar atrage fonduri, adică obține aprobări de finanțare -și a obținut la greu, nu mai puțin de 570 milioane euro!-, anii de absorbție fiind 2021-2023, ani în care ea nu mai era în exercițiu

5. Este cu atât mai mult o nerușinare demnă de un control de specialitate ca cineva să facă afirmația în discuție, în condițiile în care acel cineva s-a dovedit incapabil să ducă la bun sfârșit nu mai puțin de 30 de proiecte, moștenite toate mură-n gură!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.