Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Islanda/alegeri: Coaliţia condusă de Partidul Piraţilor ar putea obţine o majoritate fragilă

flag islanda

Alianţa de centru-stânga condusă de Partidul Piraţilor islandez are şanse să obţină o majoritate fragilă în parlament în urma alegerilor legislative anticipate desfăşurate sâmbătă, relevă primele rezultate publicate de televiziunea publică RUV, un vot prin care a fost sancţionată dreapta aflată la putere, transmite AFP. 

Formaţiunea de orientare libertariană, înfiinţată în 2012 după modelul suedez cu acelaşi nume şi condusă de o fostă purtătoare de cuvânt a WikiLeaks, obţine astfel un rezultat istoric, obţinând în parlamentul islandez, Althingi, de patru ori mai multe mandate faţă de scrutinul din anul 2013. 

Partidul Piraţilor împreună cu trei partide de centru-stânga (verzii, social-democraţii şi Viitorul Luminos) au încheiat un acord preelectoral de guvernare, conform primelor rezultate această alianţă obţinând 32 de mandate parlamentare din totalul de 63. 

Partidul Independenţei (conservator) se află pe primul loc, cu 19 mandate, dar aliatul său, Partidul Progresului, are numai 6, astfel că nu mai pot forma împreună o majoritate. Totuşi, cele câteva mandate ale formaţiunii denumite Partidul Resurecţiei, care nu s-a aliat cu stânga, ar putea înclina balanţa în favoarea dreptei dacă acest partid acceptă să intre într-o coaliţie care să continue actuala guvernare. În plus, în mod tradiţional, preşedintele Islandei îl desemnează pe liderul partidului cu cele mai multe voturi să încerce formarea unei coaliţii. 

După criza financiară din anul 2008, islandezii au început să-şi piardă încrederea în partidele tradiţionale, situaţie amplificată recent de apariţia numelui premierului Sigmundur David Gunnlaugsson în scandalul Panama Papers. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.