Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking| Israelul are indicii că SUA ar putea ataca Iranul dacă nu se va ajunge la un consens privind acordul nuclear

fairobserver.com
iran sua iran

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a primit "indicii" din partea consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit cărora SUA dezvoltă o opțiune militară împotriva Iranului în paralel cu negocierile privind revenirea la acordul nuclear din 2015, a declarat vineri un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii.

De ce este important: De la preluarea mandatului de către președintele Biden, și cu atât mai mult după reluarea discuțiilor indirecte dintre SUA și Iran privind un acord nuclear, Israelul a presat administrația SUA să prezinte o alternativă militară credibilă împotriva Iranului, subliniind că aceasta este singura modalitate prin care Teheranul va fi mai flexibil în negocieri.

Gantz s-a întâlnit vineri cu Sullivan la Casa Albă și a discutat despre posibilul acord privind o revenire la acordul nuclear din 2015 și despre activitatea regională a Iranului, informează axios.com.

Gantz i-a spus lui Sullivan că Israelul se opune acordului nuclear emergent și a reiterat necesitatea unei amenințări militare americane credibile împotriva Iranului, potrivit oficialului israelian.

Oficialul a declarat că Gantz a primit "indicii" despre o posibilă opțiune militară atunci când l-a presat pe Sullivan pe această temă, dar oficialul nu a dorit să ofere detalii.

"Simțim că există o traiectorie de aprofundare și consolidare a capacităților împotriva Iranului, iar americanii înțeleg profund că acest lucru le va da iranienilor un stimulent pentru a fi mai pragmatici în privința acordului nuclear și le va consolida poziția", a declarat oficialul.

Oficialul israelian din domeniul apărării a adăugat că, chiar dacă se semnează un acord nuclear, este important să se creeze o amenințare militară americană credibilă împotriva Iranului pentru a-l descuraja să își continue agresiunea în regiune. Oficialul a subliniat, de asemenea, că Israelul își va păstra libertatea de a acționa împotriva Iranului chiar dacă se va ajunge la un acord.

Casa Albă nu a răspuns imediat la întrebările privind o posibilă opțiune militară, dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că "Sullivan a subliniat angajamentul de nezdruncinat al președintelui Biden față de securitatea Israelului, iar cei doi au făcut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de aprofundare a parteneriatului de securitate dintre SUA și Israel, inclusiv prin cooperare și coordonare regională".

"Ei au discutat despre angajamentul SUA de a se asigura că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară și despre necesitatea de a contracara amenințările din partea Iranului și a reprezentanților cu sediul în Iran", a adăugat Watson.

Oficialul israelian a declarat că impresia pe care Gantz a avut-o în urma întâlnirii sale cu Sullivan a fost că nu există un termen limită care să dicteze luarea deciziilor administrației Biden cu privire la acordul nuclear cu Iranul.

"Aceasta nu este o afacere încheiată. Israelul vede încă mult loc pentru a face o diferență și chiar pentru a încerca să facă acordul mai lung și mai puternic", a declarat oficialul israelian.

Gantz a salutat seria de lovituri aeriene ale armatei americane împotriva milițiilor pro-iraniene din Siria din ultimele zile și i-a spus lui Sullivan că este important ca SUA să continue să folosească forța împotriva activității dăunătoare a Iranului în regiune, chiar dacă negocierile nucleare continuă să aibă loc, a mai spus oficialul israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.