Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israel: Netanyahu promite să restabilească securitatea în țară după creșterea alarmantă a violențelor

independent.co.uk
israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să restabilească securitatea "pe toate fronturile" după o creştere a violenţelor care a inclus tiruri de rachete din Liban şi Siria şi încă două morţi luni . Netanyahu l-a repus în funcţie pe ministrul apărării, a cărui demitere a anunţat-o luna trecută, anunţă AFP, citat de news.ro.

Ciocniri puternice, împuşcături, tiruri, atacuri cu rachete şi un atac cu maşină-capcană au marcat o perioadă în care luna sfântă musulmană a Ramadanului coincide cu Paştele evreiesc şi Paştele creştin. Cele mai recente victime au fost un adolescent palestinian şi o mamă britanico-israeliană care a cedat luni în urma rănilor provocate de un atac armat în Cisiordania care i-a ucis anterior cele două fiice.

La o zi după ce miercuri poliţia israeliană a luat cu asalt sala de rugăciune a moscheii Al-Aqsa din Ierusalim - al treilea cel mai sfânt loc al islamului - peste 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel. armata israeliană a declarat că atacul a fost cel mai probabil comis de mişcarea armată palestiniană Hamas. Israelul a bombardat apoi Fâşia Gaza şi sudul Libanului, vizând "infrastructuri teroriste" despre care a spus că aparţin Hamas.

"Nu vom permite teroriştilor de la Hamas să se stabilească în Liban", acţionând pe "toate fronturile", a declarat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă luni.

Context

Violenţele israeliano-palestiniene s-au intensificat deja de la preluarea puterii de către noul guvern al lui Netanyahu în decembrie, o coaliţie cu partide evreieşti de extremă dreapta şi ultraortodoxe. Cea mai recentă creştere a avut loc la sfârşitul lunii trecute, după ce a anunţat o "pauză" pentru dialogul privind legislaţia privind reforma judiciară, care a divizat naţiunea şi a provocat diviziuni în guvernul său. Printre victimele politice s-a numărat Yoav Gallant, pe care premierul l-a demis la 26 martie după ce a cerut oprirea procesului legislativ, invocând preocupări legate de securitatea naţională şi ameninţări ale militarilor în rezervă de a nu se prezenta la serviciu.

Netanyahu se luptă în prezent cu niveluri foarte scăzute de popularitate internă. Un sondaj recent a arătat că este posibil să piardă dacă ar avea loc acum alegeri. La conferinţa sa de presă, Netanyahu a declarat că el şi Gallant au avut "dispute dificile", dar că a decis să le lase în trecut. "Gallant rămâne în postul său şi vom continua să lucrăm împreună pentru siguranţa cetăţenilor din Israel", a adăugat el.

La Tel Aviv, câteva sute de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a denunţa guvernul şi a condamna discursul premierului, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea israeliană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.