Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a achiziţionat primele avioane 'invizibile'

Statele Unite ale Americii au livrat Israelului primele două avioane de luptă stealth F-35, o bijuterie a tehnologiei în domeniu, menite să ajute statul evreu să-şi păstreze avantajul aerian într-o regiune unde are mulţi inamici, începând cu Iranul, comentează luni France Presse, potrivit agerpres.

Pentru a reflecta importanţa momentului, autorităţile au organizat un adevărat eveniment festiv, de talia ceremoniei de primire a unui şef de stat important.

Citeşte şi: BOMBĂ detonată în centrul Atenei

Premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Reuven Rivlin, ministrul apărării Avigdor Lieberman, reprezentanţi ai Statului Major, ai lumii politice autohtone vor participa la acest eveniment organizat la baza Nevatim, în sudul ţării unde cele două F-35 urmează să aterizeze la ora locală 14:00 (12:00 GMT). La această ceremonie este aşteptat şi ministrul apărării american Ashton Carter.

Capabile să se sustragă sistemelor de apărare antiaeriană, "F-35 constituie un element suplimentar care să ne permită să ne menţinem superioritatea aeriană în regiune", subliniază ministrul apărării Avigdor Lieberman într-un comunicat. "O puternică armată a aerului înseamnă o armată israeliană puternică şi o armată israeliană puternică înseamnă un Israel şi un popor israelian puternici", a adăugat el.

Statul evreu prezintă F-35 ca un răspuns la o "ameninţare" precum Iranul. Avioanele F-35 sunt cunoscute că pot să treacă neobservate de sistemul de rachete S-300 livrat Teheranului de către Rusia.

Citeşte şi: China este 'profund îngrijorată' de ultimele declaraţii ale lui Donald Trump

Într-un interviu acordat duminică la canalul de televiziune american CBS, Benjamin Netanyahu a afirmat că doreşte să discute cu preşedintele american ales Donald Trump despre modalităţile de revenire asupra acordului încheiat între marile puteri şi Iranul asupra programului nuclear iranian. "Am cinci lucruri în cap", a afirmat premierul, refuzând să ofere detalii.

Israelul continuă să supravegheze îndeaproape activităţile Hezbollahului libanez, în timp ce în Siria, un alt inamic al Israelului, aliatul rus al preşedintelui Bashar al-Assad a desfăşurat sisteme antiaeriene sofisticate S-300 şi S-400.

Avionul (F-35) "a fost conceput pentru a face faţă celor mai avansate sisteme desfăşurate în prezent în Orientul Mijlociu", a declarat pentru AFP Steve Over, de la Lockheed Martin.

Sosirea primelor două avioane F-35, construite de compania americană Lockheed Martin, este destinată să reflecte puterea relaţiei strategice dintre Israel şi Statele Unite ale Americii, în ciuda divergenţelor dintre guvernul Netanyahu şi administraţia Barack Obama, aflată pe ultima sută de metri de mandat.

Programul F-35, lansat la începutul anilor 1990, este cel mai scump din istoria militară, notează AFP. Statul israelian a comandat în total 50 de avioane stealth şi va primi versiunea A a avionului F-35, cu decolare şi aterizare clasică. Primele avioane F-35 israeliene, denumite "Adir" ("Puternic" în ebraică), ar trebui să devină operaţionale în anul următor livrării lor.

Citeşte şi: Reacţia Turciei după atentatele din Istanbul. Armata a atacat ţinte civile ale kurzilor din Irak

Aceste aparate pot transporta diferite tipuri de arme şi zboară cu o viteză supersonică de circa 1.900 de kilometri pe oră. Sunt considerate de şase ori mai eficiente decât avioanele actuale în lupta aeriană şi operaţiunile de supraveghere şi de opt ori mai eficiente în atacurile la sol.

Doar casca pilotului costă în jur de 380.000 de euro. Societatea israeliană Elbit Systems a participat la fabricarea acestui aparat şi grupul public Israel Military Industries produce componente pentru acest tip de avion.

Israelul a plătit pentru primele 33 de avioane un preţ mediu de 110 milioane de dolari (103,5 milioane de euro) bucata. În Israel, unii experţi au criticat preţul prohibitiv al F-35, apreciind că ar fi fost mai bine ca Israelul să fi optat pentru o modernizare a avioanelor deja în exploatare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.