Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a confiscat peste 10.000 de hectare de teren de la palestinieni, invocând necesităţi de securitate

palestina israel palestina violente confruntari

Israelul a confiscat în ultimii 50 de ani peste 10.000 de hectare de teren de la palestinieni, invocând necesităţi de securitate, dar ulterior aproape jumătate din suprafeţe au fost folosite pentru extinderea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, susţine organizaţia neguvernamentală israeliană Kerem Navot într-un raport citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Viorica Dăncilă, despre dezvoltarea UE - Încrederea oamenilor se poate pierde într-o clipă

Israelul a ocupat Cisiordania în 1967, iar în prezent în acest teritoriu trăiesc circa 450.000 de colonişti israelieni. Statutul coloniilor este ilegal conform legislaţiei internaţionale, arată unul din autorii raportului.

În documentul menţionat sunt identificate suprafeţe confiscate de armata israeliană, în special de la proprietari privaţi palestinieni, începând din 1969. Dror Etkes, unul din autori, afirmă că aproape 47% din terenuri au ajuns până la urmă să fie folosite fie pentru construcţia de colonii, fie pentru drumurile de legătură către acestea, fie pentru instalarea unor infrastructuri militare recuperate ulterior de colonişti.

Armata israeliană a declarat pentru AFP că "nu este la curent cu raportul", care "va fi examinat de instanţele competente".

Etkes a explicat că Partidul Laburist (de stânga) din Israel este cel care a stabilit între 1967 şi 1977 conceptul de "ocupare a terenurilor pentru colonii", dar majoritatea confiscărilor au avut loc mai târziu, între 1978 şi 1983, când la putere se afla Likud (de dreapta).

Reprezentantul organizaţiei Kerem Navot a adăugat că, potrivit dreptului internaţional, confiscările din motive de securitate în teritoriile ocupate trebuie să fie temporare şi să existe dreptul la despăgubiri. În cazul Cisiordaniei, armata israeliană a făcut uz de dreptul de preempţiune pentru peste 60% din terenuri pe o durată nedeterminată şi fără un "mecanism de despăgubire echitabilă".

Confiscările au continuat şi după 1993, când - conform acordurilor de la Oslo - Autoritatea Palestiniană ar fi trebuit să preia controlul asupra teritoriilor respective din Cisiordania, iar în puţinele cazuri în care ordinele de confiscare au fost anulate "nici măcar o dată terenul nu a fost restituit în starea în care a fost confiscat", a mai spus Etkes.

AFP menţionează că guvernul actual, condus de premierul Benjamin Netanyahu, susţine continuarea colonizării israeliene în Cisiordania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.