Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul ar putea livra 'arma supremă' forțelor ucrainene: ce este Domul de Fier și cum ar putea înclina balanța pe câmpul de luptă

politico.com
avioane de lupta

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă într-un interviu acordat CNN că Israelul ar putea ajuta militar Ucraina, o schimbare de poziţie importantă, în afară de a se propune ca mediator în conflictul dintre Moscova şi Kiev, relatează AFP, inforemază News.ro.

”Sunt, bineînţeles, pe cale să examinez problema”, răspunde premierul israelian, întrebat de CNN dacă Israelul vrea să ofere Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Domul de Fier.

Benjamin Netanyahu s-a abţinut până în prezent să ia ferm partea Ucrainei, vrând să menajeze Rusia - care controlează spaţiul aerian al Siriei, vecina Israelului, şi care se face că nu vede operaţiunile israeliene pe teritoriul sirian împotriva Iranului. El confirmă că Statele Unite au transferat Ucrainei muniţie de artilerie - stocată în Israel - şi sugerează că Israelul ar acţiona, la rândul său, pentru a pune piedici producţiei Iranului de armament destinat Rusiei. ”Statele Unite tocmai au luat o parte uriaşă a muniţiei din Israel şi a transferat-o Ucrainei. Israelul acţionează de asemenea, sincer, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de armament a Iranului care este folosit împotriva Ucrainei”, declară el.

Oficiali ucrainei şi din Occident acuză Iranul de faptul că furnizează Rusiei drone în invazia Ucrainei, ceea ce Teheranul dezminte.

Benjamin Netanyahu susţine că i s-a cerut să joace - un rol neoficial - de mediator după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, dar că nu a dat curs cererii, pentru că se afla, la acea vreme, în opoziţie. El afirmă că este pregătit să intervină în calitate de mediator, dacă beligeranţii şi Statele Unite i-o cer. ”Sunt acolo de destul de mult timp ca să ştiu că trebuie să existe un moment oportun şi circumstanţe oportune. Dacă ele apar, voi avea în vedere cu siguranţă”, declară el.

Netanyahu face aceste declaraţii în urma unui turneu-fulger în Orientul Mijlociu al secretarului de Stat american Antony Blinken, care a îndemnat la calm, după un val de violenţe israeliano-palestiniene, şi a încurajat Israelul să suţină Ucraina.

Un predecesor al lui Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett, a efectuat o vizită-suprpriză la Moscova, în martie, pentru a se oferi ca medfiator cu Vladimir Putin.

Bennett a transmis mesaje ale lui Putin preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, însă nu a reuşit să organizeze negocieri directe între Rusia şi Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.