Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul blochează 138 milioane de dolari destinaţi palestinienilor

The Times of Israel
Benjamin Natanyahu

Israelul va îngheţa 138 milioane de dolari (122 milioane de euro) pe care urma să-i livreze Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), protestând astfel împotriva alocaţiilor pe care ANP le acordă familiilor deţinuţilor palestinieni, a indicat oficiul de presă al premierului Benjamin Netanyahu, citat de AFP și preluat de agerpres.

Citește și: Cum votează românii pe regiuni și în funcție de rural/urban. PSD conduce autoritar în Muntenia și Moldova. PNL adjudecă Ardealul/ INFOGRAFIE

Potrivit autorităţilor israeliene, această sumă corespunde alocaţiilor vărsate în 2018 de Autoritatea palestiniană "teroriştilor încarceraţi, familiilor acestora şi foştilor deţinuţi".

Guvernul israelian trebuie să livreze cu regularitate Autorităţii palestiniene TVA-ul şi drepturile vamale pe care le încasează pentru produsele importate de către palestinieni.

Dar în iulie 2018, parlamentul israelian a votat o lege care are scopul să îngheţe aceste plăţi până la nivelul sumei alocaţiilor acordate de ANP autorilor atacurilor antiisraeliene şi familiilor acestora.

Ea nu a fost aplicată niciodată, dar săptămâna trecută premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a anunţat intenţia de-a o face după uciderea unei tinere israelience de către un palestinian la Ierusalim.

Autoritatea palestiniană prezidată de Mahmoud Abbas livrează alocaţii familiilor palestinienilor deţinuţi de către Israel în funcţie de pedepsele la care au fost condamnaţi de justiţia statului israelian.

Aceşti deţinuţi sunt consideraţi de fapt de numeroşi palestinieni ca eroi ai luptei împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor lor. Israelul ocupă Cisiordania şi Ierusalimul din 1967.

Preşedintele Abbas a subliniat în mai multe rânduri că sprijinul acordat familiilor deţinuţilor şi "martirilor" constituie o "datorie naţională, umanitară şi socială, care trebuie îndeplinită întotdeauna independent de presiuni israeliene şi internaţionale".

Responsabilii israelieni estimează că acceste alocaţii încurajează violenţa.

Potrivit termenilor legii adoptate în 2018 de Israel, ministrul apărării prezintă la sfârşitul anului guvernului un raport asupra sumelor plătite de Autoritatea palestiniană deţinuţilor palestinieni şi familiilor în anul care s-a scurs.

În anul următor, Israelul va îngheţa în fiecare lună 1/12 din suma indicată în raport din taxele şi drepturile vamale pe care le datorează palestinienilor.

În cazul în care ministrul apărării anunţă că Autoritatea palestiniană încetează să plătească aceste alocaţii, guvernul va putea să decidă dezgheţarea parţială sau completă a fondurilor reţinute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.