Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul construieşte a 20.000 de locuinţe pentru colonişti: Este al doilea lot de case realizat de regimul Netanyahu în ultimii 10 ani

Benjamin Netanyahu

Israelul a lansat construirea a aproape 20.000 de locuinţe de colonizare în Cisiordania în ultimii zece de guvernare a premierului Benjamin Netanyahu, indică un raport al organizaţiei neguvernamentale israeliene 'Pace Acum', care se opune ocupaţiei în Teritoriile palestiniene, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Raportul subliniază în ce măsură, în opinia acestui ONG, continuarea colonizării complică găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

În jur de 630.000 de colonişti israelieni trăiesc în condiţii adesea conflictuale cu 3 milioane de palestinieni.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan: ‘Chiar puneți dinamită peste tot?’

Raportul a fost publicat marţi, într-un moment în care Benjamin Netanyahu este aproape de a începe un al cincilea mandat, după victoria în alegerile legislative din aprilie, şi în care administraţia americană se pregăteşte să comunice planul său de reglementare a conflictului.

Una din marile necunoscute ale planului american este tocmai modul în care va fi abordată colonizarea.

Aceasta, ilegală din punctul de vedere al dreptului internaţional, a continuat sub toate guvernele de când Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967.

Numeroase capitale o consideră un obstacol în calea păcii, mai ales a creării unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul, aşa-numita soluţie cu două state, ce constituie referinţa pentru o mare parte a comunităţii internaţionale.

Administraţia Trump, care a manifestat un sprijin fără fisură pentru Netanyahu, s-a arătat foarte conciliantă faţă de colonizare.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

Pentru a câştiga votul alegătorilor de dreapta, Netanyahu şi-a declarat intenţia de a începe anexarea coloniilor din Cisiordania dacă urma să fie reconfirmat în funcţie prin scrutinul legislativ de pe 9 aprilie, iar secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a refuzat să indice dacă Washingtonul s-ar opune unui astfel de demers.

Începând din 2009, Israelul a lansat şantiere pentru 19.346 de locuinţe pentru colonişti în Cisiordania, menţionează raportul organizaţiei 'Pace Acum'. Dintre acestea, 70% sunt situate în colonii ce ar trebui evacuate dacă s-ar aplica soluţia cu două state, afirmă organizaţia.

În ipoteza unei soluţii cu două state, în situaţia actuală în jur de 15.000 de colonişti ar trebui mutaţi, a declarat pentru AFP Hagit Ofran, purtătoare de cuvânt a ONG-ului. Scenariul este însă aproape de neconceput date fiind realităţile politice israeliene.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

Pe baza fotografiilor aeriene, organizaţia a numărat în 2018 deschideri de şantier pentru 2.100 de locuinţe, cu 9% mai mult decât media anuală începând din 2009. În 2017 au fost numărate 2.783.

Raportul nu include Ierusalimul de Est, 'Pace Acum' documentând pe baza altor metode colonizarea în partea palestiniană din Ierusalim anexată de Israel.

Potrivit lui Netanyahu, Israelul a alocat pentru colonii peste 10 miliarde de şekeli (2,8 miliarde de dolari) în bugete specifice, adică neincluzând aici şi componenta de securitate, de exemplu, mai arată 'Pace Acum'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.