Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul dă de pământ cu România și colegele din UE și anunță că e gata să atace singur Iranul

euronews.com
Mercer Street atac petrolier nava

Israelul este pregătit să acţioneze unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, a afirmat marţi premierul Naftali Bennett, criticând vehement decizia Uniunii Europene de a trimite un diplomat la învestirea noului preşedinte iranian, Ebrahim Raisi.

"Nu au cum să stea calmi la Teheran în timp ce aprind întregul Orient Mijlociu, s-a terminat cu aceste lucruri", a declarat Naftali Bennett, conform cotidianului The Times of Israel.

"Noi depunem eforturi pentru a ralia întreaga lume, dar, când va fi momentul, ştim să acţionăm singuri. Iranul cunoaşte preţul pe care îl vom aplica oricui ne ameninţă securitatea", a avertizat premierul Israelului.

Naftali Bennett a criticat vehement decizia Uniunii Europene de a trimite un diplomat, pe Enrique Mora, la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, scrie Mediafax.ro.

"Raisi este cel mai extremist preşedinte iranian de până acum, iar competiţia este dură. Eu transmit Uniunii Europene: Nu puteţi vorbi despre drepturile omului şi în acelaşi timp să omagiaţi un asasin, un călău care a asasinat sute de opozanţi ai regimului", a subliniat premierul Israelului. Şi Ministerul israelian de Externe a condamnat decizia Bruxellesului de a trimite un diplomat la ceremonia de învestire a preşedintelui Iranului. "Participarea unui reprezentant al UE intervine la doar câteva zile după ce Iranul a omorât doi civili, dintre care unul este dintr-un stat membru UE, ceea ce este un act de terorism împotriva transportului maritim internaţional", a transmis Ministerul israelian de Externe. Ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian, Ebrahim Raisi, au început marţi şi se vor încheia joi.

Uniunea Europeană a condamnat, marţi, atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, soldat cu moartea a două persoane, inclusiv a unui marinar român, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională. "Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea regiunii", a declarat marţi, potrivit cotidianului Le Figaro, Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. "Circumstanţele atacului trebuie clarificate. Această acţiune intră în contradicţie cu libertatea de navigaţie şi este inacceptabilă", a subliniat oficialul UE, în contextul în care Statele Unite au avertizat cu o "ripostă colectivă", împreună cu aliaţii, faţă de acest atac.

Şi Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement, marţi, atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, transmiţând condoleanţe României şi Marii Britanii şi cerând Iranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale. "Ne alăturăm aliaţilor pentru a condamna vehement recentul atac fatal asupra petrolierului MV Mercer Street în largul coastelor Omanului şi transmitem condoleanţe României şi Marii Britanii pentru pierderile suferite", a anunţat Alianţa Nord-Atlantică. "Libertatea de navigaţie este esenţială pentru toţi aliaţii din cadrul NATO şi trebuie să fie susţinută în conformitate cu legislaţia internaţională. Marea Britanie, Statele Unite şi România au concluzionat că, cel mai probabil, Iranul este responsabil de acest incident. Aliaţii rămân preocupaţi de acţiunile destabilizatoare ale Iranului în această regiune şi cer Teheranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale", subliniază NATO.

Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că atacul asupra petrolierului a fost o eroare gravă.

Iranul trebuie să răspundă pentru atacul "revoltător" comis asupra petrolierului MV Mercer Street, a afirmat luni premierul Marii Britanii, Boris Johnson. "Iranul trebuie să suporte consecinţele a ceea ce a făcut. În mod evident, este vorba de un atac inacceptabil şi revoltător asupra comerţului maritim. Un cetăţean britanic a murit. Este absolut esenţial ca Iranul şi orice ţară să respecte libertatea circulaţiei maritime în lume, iar Marea Britanie va continua să insiste în acest sens", a declarat Boris Johnson.

Administraţia Iranului a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic. "Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Ministerul iranian de Externe a respins orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept "lipsite de fundament".

Un oficial israelian a afirmat că atacul asupra petrolierului a fost comis de Iran, cu o dronă. Ipoteza este susţinută de oficiali americani.

Petrolierul MV Mercer Street, utilizat de compania unui om de afaceri israelian, a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc pe 30 iulie, în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Nava era utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul naviga sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime. Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

Incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Iran şi Israel. În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.