Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul închide zona de pescuit palestiniană după o serie de lansări de baloane incendiare şi tiruri cu rachete din Fâșia Gaza

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Armata israeliană a anunţat duminică închiderea zonei maritime a Fâşiei Gaza, împiedicându-i pe pescari să iasă cu bărcile în larg, după tiruri cu rachete şi lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană spre Israel, relatează AFP potrivit Agerpres.

Zona maritimă a fost "închisă imediat şi până la noi ordine (...) drept răspuns la continuarea lansării de baloane incendiare şi la tirurile cu rachete din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian", a anunţat într-un comunicat COGAT, organismul israelian ce ţine de Ministerul Apărării care este însărcinat cu operaţiuni civile în teritoriile palestiniene.

Israelul impune o blocadă strictă terestră, maritimă şi aeriană enclavei palestiniene de două milioane de locuitori controlată de mişcarea islamistă Hamas de peste un deceniu.

Israelul a redus deja miercuri - de la 15 la opt mile nautice - zona de pescuit autorizată în Gaza drept reacţie la lansarea acestor baloane, dintre care unele sunt la originea unor incendii în sudul Israelul, 19 numai sâmbătă, potrivit serviciilor de pompieri şi salvare israeliene.

Limita dincolo de care marina israeliană arestează bărcile palestiniene variază în funcţie de tensiuni. Aceasta a fost redusă şi până la trei mile nautice în ultimii ani.

În cursul ultimei săptămâni, armata israeliană a efectuat mai multe lovituri nocturne împotriva poziţiilor mişcării islamiste în replică la aceste lansări de baloane incendiare.

"Avioane de luptă au vizat poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza" inclusiv "infrastructuri subterane ale Hamas", în replică la lansarea de baloane incendiare, a informat armata israeliană sâmbătă într-un comunicat, înainte de a anunţa mai târziu, în cursul nopţii, o a doua serie de lovituri asupra acestui teritoriu, de aceasta data în replică la tiruri cu rachete.

O rachetă a căzut în zona oraşului Sderot, limitrof cu Fâşia Gaza, în apropiere de o casă, şi s-a soldat cu un rănit uşor, a afirmat poliţia într-un comunicat.

Două alte rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă israelian "Iron Dome", a precizat armata israeliană.

În pofida unui armistiţiu încheiat anul trecut intermediat de ONU, Egipt şi Qatar, Hamas şi Israel, care au luptat deja în trei războaie (2008, 2012, 2014), se înfruntă sporadic prin tiruri de rachetă sau baloane incendiare lansate din Gaza, urmate de lovituri ale forţelor armate israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.