Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul neagă că a cerut OMS să golească un depozit cu ajutoare medicale din Gaza

United Response
gaza city

Armata israeliană a negat marţi că a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să golească în termen de 24 de ore un depozit cu ajutoare medicale din sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a susţinut secretarul general al organizaţiei, transmite AFP preluat de Agerpres.

"Astăzi, OMS a primit o notificare de la Forţele de apărare ale Israelului pentru a ne scoate proviziile din depozitul nostru medical din sudul Fâşiei Gaza în 24 de ore deoarece operaţiunile la sol îl vor face inutilizabil", a anunţat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua de socializare X ( fost Twitter).

"Solicităm Israelului să retragă acest ordin şi să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii şi infrastructura civilă, inclusiv spitalele şi instalaţiile umanitare", a adăugat el.

Organismul din cadrul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene (Cogat) a răspuns, tot pe X: "'Adevărul este că nu am cerut evacuarea depozitelor şi am făcut acest lucru clar şi în scris oficialilor relevanţi ai ONU. Ne aşteptăm ca un oficial ONU să fie cel puţin exact (în cuvintele sale)", a spus Cogat.

Acest episod are loc în contextul în care Israelul a informat în ultimele zile ONU că nu va reînnoi viza coordonatorului umanitar pentru teritoriile palestiniene, canadianca Lynn Hastings, acuzată că nu este "imparţială" de către autorităţile israeliene.

Armata israeliană şi-a întărit controlul asupra sudului Fâşiei Gaza, unde zeci de tancuri au intrat luni, făcând situaţia şi mai periculoasă pentru o populaţie prinsă în capcana bombardamentelor.

La o conferinţă de presă la Cairo, dr. Ahmed Al-Mandhari, directorul biroului regional al OMS pentru Mediterana de Est, a asigurat că "OMS este profund îngrijorată de reluarea ostilităţilor, inclusiv a bombardamentelor intense în Gaza".

"Am văzut ce s-a întâmplat în nordul Gazei. Acest lucru nu poate servi drept model pentru sud", a spus directorul regional al OMS în timpul briefing-ului din capitala Egiptului.

"Intensificarea operaţiunilor militare terestre în sudul Gazei, în special în Khan Younis, riscă să priveze mii de oameni de îngrijire medicală", a adăugat el.

Potrivit OMS, numărul spitalelor operaţionale a trecut de la 36 la 18 în mai puţin de 60 de zile. Trei dintre ele oferă doar primul ajutor de bază, în timp ce restul oferă doar servicii parţiale. În sudul Fâşiei Gaza, rămân încă operaţionale 12 spitale, potrivit OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.