Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul reintroduce interdicţia ca palestinienii să primească permis de şedere

IMEMC News
israel knesset

Israelul a reintrodus o lege controversată ce prevede că palestinienii nu pot primi cetăţenia israeliană sau un permis de şedere nici măcar prin căsătoria cu cetăţeni israelieni, transmite vineri dpa.

Knessetul a aprobat legea cu 45 voturi pentru şi 15 împotrivă.

Textul invocă raţiuni de securitate, făcând referire şi la obiectivul de a asigura o majoritate evreiască în Israel. Deputatul Ahmed Tibi, membru al opoziţiei arabe din parlament, a condamnat legea ca 'rasistă', potrivit Agerpres.

Noul guvern condus de prim-ministrul Naftali Bennett nu a prelungit în iulie valabilitatea legii, adoptată iniţial în 2003, suspendând-o.

Cu toate acestea, conform relatărilor presei, ministrul de interne Ayelet Shaked, de la partidul Yamina (ultra-dreapta), a blocat reîntregirile de familii între israelieni şi palestinieni.

Legea statuează că palestinienii şi rezidenţii 'ţărilor inamice' nu pot dobândi cetăţenia israeliană sau un permis de şedere în Israel nici măcar prin căsătorie.

Israelul afirmă că decizia a fost luată în urma unui atentat sinucigaş comis la Haifa în martie 2002, în care au fost ucişi 17 oameni. Conform relatărilor, atacatorul era un palestinian care obţinuse carte de identitate israeliană prin căsătorie.

Decizia a însemnat că perechile căsătorite în care unul dintre parteneri este israelian, iar celălalt palestinian nu mai puteau locui împreună legal în Israel. Ea afectează mai ales cuplurile arabe şi a fost reînnoită anual.

Aproximativ 1.000 de cereri de reîntregire familială sunt depuse în fiecare an, potrivit Institutului pentru Democraţie din Israel. În Israel s-ar afla în jur de 13.000 de palestinieni care au primit permise temporare de rezidenţă în baza prevederilor de reîntregire familială din 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.