Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul şi Emiratel Arabe Unite au stabilit scutirea reciprocă de vize pentru cetăţenii lor

blacknews.ro
Israel și EAU acord

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis scutirea reciprocă de vize pentru cetăţenii celor două state, a anunţat marţi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, o premieră în relaţiile ţării sale cu statele arabe, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Anunţul a fost făcut pe pista aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, unde Netanyahu a întâmpinat o delegaţie oficială din Emirate, prima care a sosit în Israel de la normalizarea relaţiilor bilaterale.

Cu economiile grav afectate de consecinţele pandemiei, cele două ţări speră să culeagă raid roadele noilor lor relaţii, care au întrerupt 'consensul arab' ce condiţiona orice normalizare cu Israelul de o reglementare a conflictului dintre acesta şi palestinieni.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, implicat în procesul de normalizare, însoţeşte delegaţia din EAU sosită la bordul unui avion al companiei Etihad Airways din Emirate.

Potrivit unor responsabili din cele două ţări, în timpul vizitei vor fi semnate acorduri în domeniile aviaţiei, protejării investiţiilor, scutirii de vize, ştiinţei şi tehnologiei.

Este prevăzută de asemenea semnarea unui acord care va autoriza 28 de zboruri comerciale săptămânale între cele două ţări.

Delegaţia din EAU este condusă de ministrul de stat pentru afaceri financiare, Obaid Al-Tayer, şi de ministrul economiei, Abdallah ben Touq Al-Mari, potrivit diplomaţiei din Emirate.

Citește și: De la SRI, în Parlament - Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după 'executarea' lui Petrache

EAU şi Israel au semnat la 15 septembrie, la Washington, sub egida preşedintelui american Donald Trump, acordul de normalizare a relaţiilor bilaterale.

Bahreinul a semnat în aceeaşi zi un acord similar, aceste două state din Golf devenind primele ţări arabe care îşi normalizează relaţiile cu Israel, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Acordul a ratificat luni de guvernul din Emirate, după ce fusese validat săptămâna trecută de Knesset.

Un prim zbor comercial, cu o delegaţie israeliană oficială la bord, a avut loc în august între Tel Aviv şi Abu Dhabi.

Luni, prima cursă Airways Etihad a aterizat în Israel, pentru a aduce profesionişti israelieni din turism în Emirate pentru o vizită de două zile.

Administraţia americană încearcă să convingă şi alte ţări arabe sau musulmane, precum Sudanul, să se apropie de Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.