Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul va interzice terapiile de conversie a persoanelor LGBT

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam homosexual LGBT homosexual

Parlamentul israelian a aprobat miercuri un proiect de lege în lectură preliminară care interzice "terapiile de conversie", practici ce vizează schimbarea orientării sexuale a persoanelor LGBT, considerate pe scară largă încălcări ale drepturilor omului, relatează France Presse.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege, cu 42 de voturi pentru şi 36 împotrivă, al deputatului Nitzan Horowitz de la partidul de stânga Meretz, care penalizează utilizarea terapiei de conversie.

Citește și: Starea de urgență revine în România! Primul județ în care se va întâmpla asta

"Este un moment istoric", a salutat Nitzan Horowitz, el însuşi homosexual declarat, scrie agerpres.ro.

Intitulat "Legea psihologilor", textul ce prevede că unui "psiholog i se poate retrage licenţa pentru o perioadă de cel puţin cinci ani" dacă practică terapia de conversie trebuie să fie supus totuşi la trei lecturi suplimentare în Knesset (parlament) înainte de a fi trecut.

Citește și: Vestea mult așteptată! Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva COVID-19

Utilizarea şocurilor electrice când subiecţii văd imagini ale relaţiilor homosexuale şi injecţia de testosteron sunt printre cele mai controversate tehnici ale acestor terapii practicate în special în Statele Unite, dar şi în Europa.

Niciun studiu cunoscut nu concluzionează că orientarea sexuală poate fi schimbată. Cu toate acestea, s-a dovedit ştiinţific că astfel de "terapii" pot duce la depresie, tulburări anxioase, pierderea senzaţiei sexuale şi un risc crescut de suicid, notează AFP.

Citește și: Nelu Tătaru, despre o nouă stare de urgență în România: Nu m-aș gândi la asta, ci mai mult la asigurarea măsurilor

"Terapiile de conversie" sunt "degradante şi discriminatorii", a declarat recent Victor Madrigal-Borloz, un expert independent al ONU, solicitând interdicţia lor la nivel mondual.

"Atunci când sunt efectuate cu forţa, ele reprezintă şi o violare a interzicerii torturii şi relelor tratamente", a adăugat expertul, care a colectat date şi mărturii în aproximativ 100 de ţări în ultimele luni.

Citește și: Dinamo va avea un nou stadion: Marcel Vela a făcut anunțul

Israelul este considerat unul dintre pionierii drepturilor LGBT, iar "terapiile de conversie" au fost recunoscute de Ministerul Sănătăţii israelian ca dăunătoare pentru cei care sunt supuşi la ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.